Evenimentul Zilei > International > Grupul de islamiști expulzat din România ar fi avut legături directe cu frații Kouachi, asasinii de la Charlie Hebdo
Grupul de islamiști expulzat din România ar fi avut legături directe cu frații Kouachi, asasinii de la Charlie Hebdo

Grupul de islamiști expulzat din România ar fi avut legături directe cu frații Kouachi, asasinii de la Charlie Hebdo

Majoritatea celor șapte străini expulzați săptămâna trecută din România din cauza legăturilor cu terorismul aparțineau unei grupări islamiste care ar fi comunicat direct cu frații Kouachi, asasinii de la săptămânalul satiric Charlie Hebdo, dezvăluie Digi24. Toți au fost radicalizați de un lider musulman la Satu Mare.

Șase dintre ei sunt cetățeni francezi și aveau o afacere cu carne la Satu Mare, alături de o activitate religioasă radicalizată, potrivit serviciilor române de informații.

Digi24 a vorbit în exclusivitate cu unul dintre indezirabili, un bărbat care locuieşte lângă Paris, la Soissons, oraş cu o comunitate de peste 3.000 de musulmani. Pe contul său de Facebook, el a postat de-a lungul timpului mai multe materiale religioase cu diferiţi lideri ai comunităţilor musulmane. Mai mult, la poza profilului său apare inscripția de pe steagul grupării teroriste Statul Islamic, „Mohamed este mesagerul Domnului”.

El a fost primul, pe lista procurorilor, acuzat de acţiuni subversive împotriva statului român. Potrivit anchetatorilor, bărbatul și ceilalți cinci lucrători de la Satu Mare sunt acuzați că „au desfășurat pe teritoriul României activități de propagandă islamică extremistă”. Totul ar fi fost coordonat de către un lider musulman care i-ar fi îndoctrinat. Prelegerile s-ar fi ținut tot în Satu Mare.

Surse judiciare susțin că grupul ar fi comunicat direct cu frații Kouachi, cei doi responsabili de atacul de la Charlie Hebdo. În urma acestuia, 12 oameni și-au pierdut viața la Paris, pe 7 ianuarie. Potrivit Serviciului Român de Informații, grupul din România a fost monitorizat încă din 2013.

„Concret, membrii grupului, afiliați ideologiilor radicale promovate de organizațiile teroriste Statul Islamic și Al-Qaeda, au fost stabiliţi în contact cu exponenţi / susţinători ai cauzei organizaţiilor menţionate şi au desfășurat pe teritoriul României activități de propagandă islamică extremistă (de orientare jihadistă), radicalizare, recrutare ideologică, recrutare pentru pregătire religioasă / militară în zone de conflict afectate de fenomenul terorist,” se arată într-un comunicat al SRI.