Evenimentul Zilei > International > Grupul de contact pentru Ucraina se reuneşte din nou vineri, la Minsk
Grupul de contact pentru Ucraina se reuneşte din nou vineri, la Minsk

Grupul de contact pentru Ucraina se reuneşte din nou vineri, la Minsk

O nouă reuniune a grupului de contact asupra confilctului din estul Ucrainei, format din reprezentanţi ai Ucrainei, Rusiei, OSCE şi ai separatiştilor, va avea loc vineri, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe din Belarus.

La întâlnire va fi prezent şi Andrei Purghin, "ministrul adjunct" al "republicii" Doneţk, în timp ce Rusia aşteaptă progrese la reuniunea de vineri, a anunţat ministrul adjunct de Externe bielorus, Grigori Karasin, scrie Agerpres.

Precedenta întâlnire a grupului de contact a avut la 5 septembrie şi în cadrul ei a fost semnat un protocol de acord în 12 puncte, între ucraineni şi reprezentanţii separatiştilor. Primul dintre aceste puncte prevede un armistiţiu, care este însă fragil, ambele părţi acuzându-se reciproc de încălcarea acestuia.

Parlamentul European sugerează noi sancţiuni pentru Rusia

Eurodeputaţii Uniunii Europene au cerut, printr-o rezoluţie nelegislativă adoptată joi la Strasbourg, excluderea Rusiei din sistemul de plăţi interbancare Swift. Această măsură reprezintă noi represalii la rolul Moscovei în criza din Ucraina

''O astfel de măsură ar veni în completarea sancţiunilor deja decise de către Uniunea Europeană şi care sunt consecinţa directă a încălcării dreptului internaţional comise de această ţară prin anexarea ilegală a Crimeii şi destabilizarea Ucrainei'', se arată în rezoluţia Parlamentului European, potrivit Agerpres.

De cealaltă parte, Swift a criticat dur această rezoluţie, pe care o consideră "un amestec disproporţionat în dreptul fundamental al Swift de a-şi desfăşura activitatea şi în dreptul său de proprietate"