Greșelile gramaticale și sănătatea. Legătura pe care nimeni n-o bănuia

Greșelile gramaticale și sănătatea. Legătura pe care nimeni n-o bănuia Sursa: dreamstime.com

Un nou studiu al Universității din Birmingham a descoperit că organismul oamenilor simte stres atunci când ia contact cu greșelile gramaticale.

Greșelile gramaticale influențează corpul uman. Descoperirea tocmai a fost publicată în Journal of Neurolinguistics. Cercetătorii au urmărit variabilitatea ritmului cardiac (VRC) al subiecților pentru a vedea ce efect au avut greșelile de ortografie și gramatică asupra sistemului nervos autonom (SNA) al acestora.

VRC verifică cât timp a trecut de la ultima bătaie a inimii tale. Acest timp se schimbă foarte mult atunci când o persoană este calmă, dar rămâne la fel atunci când este stresată.

Sursa foto: arhiva EVZ

Cercetătorii au văzut că VRC-ul subiecților a devenit mai regulat atunci când au văzut greșeli gramaticale, ceea ce sugerează că aceștia răspundeau la stres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Persoanele din studiu au avut un VRC variabil atunci când au auzit bucăți de discurs care nu aveau greșeli gramaticale.

Potrivit acestuia, participanții erau mai relaxați, deoarece timpul dintre bătăile inimii lor a devenit mai lung.

Greșelile gramaticale se reflectă asupra organismului uman

Totuși, atunci când au auzit greșeli de ortografie și gramatică, VRC-ul lor a devenit mai regulat. A existat, de asemenea, o legătură între numărul de greșeli pe care le-au auzit și timpul dintre bătăile inimii lor.

Sistemul nervos autonom controlează lucruri precum respirația și digestia, pe care corpul le face fără să se gândească la ele.

New Atlas spune că aceste greșeli au inclus, printre altele, folosirea unui timp greșit, o structură proastă a propoziției și amestecarea cuvintelor la singular și la plural.

Persoanele care au luat parte la studiu au auzit ceva de genul: „Cred că, datorită globalizării, oamenii din întreaga lume ascultă aceeași muzică, se uită la aceleași filme și citesc aceleași cărți”.

Cunoașterea limbilor, sau cât de multe știe cineva despre limba maternă fără să își dea seama, este un lucru pe care cercetătorii speră că acest studiu îi poate ajuta să îl înțeleagă mai bine.

De asemenea, dacă nu ați avut o pregătire lingvistică formală, vă va fi greu să spuneți cu exactitate ce este corect sau greșit într-o propoziție și chiar mai greu să explicați de ce este așa.

Cel mai nou studiu arată că oamenii reacționează inconștient la greșelile de ortografie și gramatică, chiar dacă nu pot spune care este greșeala.

„Acest studiu ne oferă o nouă metodă de a accesa aspecte ale cogniției care nu sunt direct observabile”, a declarat Dagmar Divjak, cercetătorul principal.

Sursa: allthatsinteresting.com/grammar-stress-response