Evenimentul Zilei > Social > Grecia, lovită de un val de caniculă. Avertisment pentru turiștii români: vor fi temperaturi de peste 40 de grade Celsius
Grecia, lovită de un val de caniculă. Avertisment pentru turiștii români: vor fi temperaturi de peste 40 de grade Celsius

Grecia, lovită de un val de caniculă. Avertisment pentru turiștii români: vor fi temperaturi de peste 40 de grade Celsius

Un val de caniculă cu temperaturi care depășesc 40 de grade s-a instalat în Grecia și insulele elene.

Potrivit avertismentului lansat public de meteorologii greci începând cu data de 22 iunie 2021, deasupra arhipelagului elen se va instala un val de caniculă cu temperaturi care pornesc de la 39 de grade Celsius. Asta înseamnă că în unele locuri, temperatura la umbră va măsură chiar și 40 de grade Celsius.

Serviciul meteorologic din Grecia a făcut publice mai multe recomandări, în special pentru copii, pentru persoanele în vârstă și pentru cele cu probleme de sănătate. Primul sfat se referă la consumul de apă. Cei vizați trebuie să bea multă apă, să mânânce doar mâncăruri ușoare, să evite orice expunere și efort fizic inutil și, dacă se aventurează în aer liber, să se îmbrace în haine subțiri și să-și acopere capul cu o pălărie sau să folosească o umbrelă.

Valul de căldură care a ajuns în Grecia va atinge maxime în timpul zilei în majoritatea părților din Grecia continentală și Peloponez până la 38-39 grade Celsius și peste 40 grade Celsius în anumite zone. Meteorologii eleni arată în prognoza pe șapte zile că temperaturile vor fi ceva mai coborâte în insule, unde se vor înregistra ân jur de 35 de grade Celsius.

Canicula a lovit și România

În ultimele ore, România a fost ”lovită” de valul de canicula care s-a instalat ca și în luna lui Cuptor. Practic, la o temperatură de 30 de grade în termometre și o umiditate de 60% în aer, temperatura resimțită va fi de 40 de grade.

„Sunt așteptate temperaturi în creștere de la o zi la alta. Marți vorbim de o extindere a ariei în care să avem temperaturi maxime mai mari de 35, 36 posibil 37 de grade Celsius și ITU peste 80 de unități, adică vorbim de Banat, Crișana de Sud, vestul Olteniei. Miercuri și joi și chiar și vineri vorbim de temperaturi chiar mai mari posibil 38 de grade la nivel local și chiar 39 de grade Celsius și cu siguranță indicele de disconfort termic va fi unul mult mai ridicat”, a precizat Elena Mateescu, director ANM.

Potrivit lui Elena Mateescu, în aceste zile nu vor lipsi furtunile, care vor viza în prima fază Banatul, Crișana de Sud și vestul Olteniei, după care miercuri, joi și vineri vom avea o extindere în restul țării, mai ales în partea de sud.