Un tribunal din Mariinsk, din regiunea siberiană Kemerevo, a decis suspendarea activității grădiniței pentru 30 de zile, după ce o inspecție a descoperit un nivel foarte înalt al radioactivității.

Problemele sunt generate de gazul radioactiv radon, care nu poate fi văzut și este inodor, dar se știe că poate cauza cancer. Radonul se produce prin descompunerea uraniului în sol sau în rocă și poate ajunge într-o clădire prin spărturile din pereții subsolurilor.

Nivelul de radon în dormitoarele grădiniței siberiene închisă depășea de patru ori nivelul normal, au declarat judecătorii. Radiații peste nivelul normal au mai fost descoperite și în zonele de joacă, pe holuri, în cabinetul medical și în birourile administrative.

Nivelul normal de radon este de sub 200 de becquereli (unitate de măsură a radioactivității) pe metru cub. Dar Organizația Mondială a Sănătății a precizat că în spații închise radonul nu trebuie să depășească nivelul de 100 de becquereli pe metru cub.

Deși decizia instanței poate fi atacată cu apel, reprezentanții grădiniței au anunțat că nu vor face acest demers, ci se vor concentra pe decontaminarea clădirii, potrivit TheMoscow Times.

Te-ar putea interesa și: