Google, în vizorul CE, pentru drepturile de autor

Google, în vizorul CE, pentru drepturile de autor

Mai multe ţări membre ale Uniunii Europene au cerut Comisiei Europene să examineze modul în care Google respectă drepturile de autor pentru operele digitale publicate de propria bibliotecă online, Google Books.

Miniştrii responsabili cu competitivitatea s-au întâlnit săptămâna trecută la Bruxelles pentru a discuta pe tema Google Books şi au declarat că "sunt dispuşi să ceară Comisiei să facă o analiză ( în ceea ce priveşte respectarea drepturilor de autor - n.r.)", anunţă AFP care citează o sursă din partea preşedinţiei cehe a UE.

Într-un comunicat al grupului american se specifică faptul că "drepturile de autor nu par suficiente în raport cu legea europeană".

Google, care îşi propune să dezvolte cea mai vastă bibliotecă virtuală din lume, a scanat până acum milioane de volume, ca urmare a încheierii unor parteneriate cu mai multe biblioteci.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiectul a dat naştere controverselor, întrucât implică, pe lângă texte publice, şi opere al căror conţinut este supus drepturilor de autor.

Din acest punct de vedere, Google s-a confruntat cu plângeri şi în Statele Unite. Astfel, în urma protestelor, compania a încheiat un acord cu Asociaţia editorilor de carte, urmând ca această înţelegere să fie legiferată în urma aprobării de către Ministerul Justiţiei.

Problema protejării drepturilor de autor în bibliotecile online a fost adusă în atenţia Comisiei Europene pentru Cultură în urmă cu două săptămâni, de către Germania.