Evenimentul Zilei > Social > Glumă sau atac premeditat? Atacatorul studenților, răspunzător pentru folosirea de obiecte periculoase
Glumă sau atac premeditat?  Atacatorul studenților, răspunzător pentru folosirea de obiecte periculoase

Glumă sau atac premeditat? Atacatorul studenților, răspunzător pentru folosirea de obiecte periculoase

Zeci de studenți și profesori au fost evacuați, de urgență, joi, dintr-o clădire a Universității de Petrol și Gaze Ploiești după ce unora dintre cursanți li s-a făcut rău, în urma inhalării unei substanțe toxice.

Incidentul a avut loc în Pavilionul I, acolo unde se află Facultatea de chimizare a petrolului iar în clădire sunt laboratoare de chimie. Panica a fost cu atât mai mare cu cât 12 studenți au acuzat stări de rău, iar doi dintre aceștia au ajuns la spital. Starea de alertă a fost dată la ISU Prahova în jurul orei 10.59. Atunci, s-a primit un apel la numărul de urgență 112 în care o femeie a reclamat că unei tinere i s-a făcut rău. „La fața locului, 12 persoane acuzau stări de greață, palpitații și vărsături”, a declarat, pentru „Evenimentul zilei”, purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, Raluca Vasiloae. Afectați au fost, în special, studenții și cadrele didactice de la etajul al patrulea.

Întrucât se simțea miros persistent de substanță toxică, pentru mai multă siguranță, pompierii au decis evacuarea clădirii. Au fost scoase din clădire circa 70 de persoane, în jur de 50 fiind doar la etajul IV. Doi dintre studenți, un tânăr și o tânără, au fost transportați la spital. Ceilalți au refuzat internarea.

A fost chemată și o autospecială de cercetare CBRN de la Ciolpani. După intervenție, Mihai Coloja, rectorul UPG Ploiești, a declarat că incidentul a fost provocat de un student care a golit un spray cu gaze lacrimogene pe una dintre scările de acces. „A fost o panică indusă de un student, care a folosit un spray lacrimogen. Deocamdată acesta nu a fost identificat”, a precizat Mihai Coloja. Pe de altă parte, oficiali din cadrul ISU s-au abținut să se pronunțe asupra timpului de gaz care a provocat starea de rău studenților și au spus că analizele care vor fi efectuate de specialiști vor putea stabili cauza exactă. Măsurătorile specialiștilor efectuate la fața locului nu au putut indica ce fel de substanță ar putea fi.

 

Poliția s-a autosesizat

Nici polițiștii nu au putut da o explicație clară asupra cauzei acestui incident. Până joi după amiază, reprezentanții IPJ Prahova ne-au spus că nu s-a primit nicio sesizare din partea universității sau a victimelor. Purtătorul de cuvânt al IPJ Prahova, Raluca Brezeanu, ne-a declarat că polițiștii au solicitat constatările echipelor de intervenție de la fața locului. „Ne-am sesizat din oficiu pentru săvârșirea infracțiunii de portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase urmând a se stabili circumstanțele și situația de fapt și de drept”, a precizat Raluca Brezeanu. Posibilul autor urmează a fi identificat pe baza declarațiilor martorilor și a înregistrărilor camerelor de luat vederi.

 

Controverse

Specialiști contactați de „Evenimentul zilei” au declarat că este greu de crezut că un spray lacrimogen poate provoca intoxicarea atâtor persoane, într-un spațiu deschis. Unii spun că este posibil să fi fost o scurgere de gaze, iar măsurătorile efectuate după aerisirea încăperilor nu au mai putut releva prezența gazului. Analizele efectuate de medicii care au tratat cele două victime pot ajuta la elucidarea misterului. În primă fază, însă, directorul Serviciului de Ambulanță Prahova, Daniel Nicolae, a declarat că „există o suspiciune de intoxicație cu substanță necunoscută”.