Gigantul care pregăteşte marea lovitură în România! Face angajări pe bandă rulantă, investiții de 400 de milioane de euro. S-au semnat actele

Gigantul care pregăteşte marea lovitură în România! Face angajări pe bandă rulantă, investiții de 400 de milioane de euro. S-au semnat actele Sursa: Facebook

Ministerul Energiei a semnat astăzi memorandumul cu RockTech Lithium pentru contruirea unei noi fabrici în România. O altă mare companie a anunțat că ar vrea să investească un miliard de euro în țara noastră.

Ministerul Energiei a semnat luni, 7 martie, un memorandum de înţelegere cu RockTech Lithium, care urmează să aducă în România o investiție de 400 de milioane de euro. Este vorba despre contruirea unei fabrici pentru producția de materii prime/componente de tehnologie climatică necesare bateriilor litiu-ion destinate industriei auto.

„Astăzi am semnat, în numele Guvernului României, un memorandum important. În urma semnării acestui document, România va intra pe harta marilor producători de componente pentru bateriile necesare industriei auto.

Se vor construi două rafinării în Europa (una în Germania, una în România) care vor produce pulberea de litiu necesară bateriilor, iar litiul va fi adus din Canada, țară care extrage materia primă ce este utilă acestui tip de industrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

România va beneficia de o investiție de circa 400 de milioane de euro și va beneficia de noi locuri de muncă pentru că, în urma acestei finanțări, se va dezvolta și o industrie pe orizontală cu multe alte investiții.

Inclusiv în PNRR avem posibilități de finanțare pentru cei care vor să investească în România în ciclul de producție a bateriilor“, a scris Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.

Noi locuri de muncă

Este de așteptat ca fabrica să producă 24.000 de tone de hidroxid de litiu anual pentru bateriile a 500.000 de maşini electrice. De asemenea, unitatea de producţie urmează să creeze 160 de locuri de muncă, iar finalizarea fabricii este planificată pentru 2024.

Rock Tech Lithium este o companie germano-canadiană cu sediul în Vancouver, care extrage materia primă pentru hidroxidul de litiu din proiectul său minier din Lacul Georgia din Ontario, Canada, scrie capital.ro.

O altă mare companie vizează România

Varta, cea mai mare companie producătoare din baterii din lume vrea să deschidă și ea în România o nouă fabrică. Investiția depășește 1 miliard de euro și ar urma să se axeze tot pe producția de baterii pentru mașinile electrice. Anunţul a fost făcut de Roxana Mânzatu, secretar de stat din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

„Am primit delegaţia grupului Varta. Compania vizează Romania ca locaţie pentru o investiţie strategică de 1 miliard de euro într-o nouă unitate de producţie baterii pentru maşini electrice. Am setat cadrul opţiunilor potenţiale pentru finanţarea din fonduri europene pentru anumite componente ale investiţiei“, a scris Roxana Mânzatu pe Facebook. Compania mai are o fabrică în România, deschisă la Brașov, în 2014.