Gică Popescu, primul „cantonament“ la DNA

Gică Popescu, primul „cantonament“ la DNA

Procurorii continuă audierile în dosarul transferurilor din fotbal. Anchetatorii au dat ieri ochii cu „Baciul“. Se pregăteşte Cristi Borcea.

În ciuda ameninţărilor şi intimidărilor încercate de unii dintre învinuiţi, ancheta în dosarul privind transferurile a 12 fotbalişti români de la echipe din campionatul intern la formaţii din străinătate îşi urmează imperturbabil cursul. Ieri, la aproape o săptămână după ce Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că a început urmărirea penală pentru zece oameni din fotbal care au avut legătură directă cu respectivele transferuri, la sediul Procuraturii s-a prezentat fostul mare internaţional Gică Popescu.

În fiecare zi a acestei săptămâni, precum şi săptămâna viitoare, la DNA se vor prezenta, pe rând, toţi învinuiţii. Conform procurorilor, cei 10 „fantastici“ au fentat bugetul statului, împreună sau fiecare în parte, prin tranzacţii ilegale şi folosire de interpuşi (firme offshore din Insulele Virgine şi Olanda). De mână cu avocatul Primul „convocat“ la DNA a fost impresarul Victor Becali. Ieri a fost rândul lui Gică Popescu, chemat fiind de procurori pentru a lua la cunoştinţă, oficial, învinuirile care i se aduc. „Voi pune la dispoziţia procurorilor probe care să-mi susţină nevinovăţia. Rog mass-media să lase justiţia să-şi facă treaba, să nu încurce ancheta“, a declarat ieri Popescu, vizibil preocupat, care a sosit la DNA însoţit de un avocat. „Baciul“ este învinuit de înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani.

„Am primit ordonanţa de începere a urmăririi penale. Popescu se va prezenta din nou la DNA la o dată ulterioară, când va fi şi audiat“, a precizat avocatul Petruţ Ciobanu, reprezentantul lui Popescu. Este implicat în două transferuri Găsit deja în „ofsaid“ de instituţiile statului în „cazul Bratu“, Gică Popescu, cel mai „greu“ nume din „lotul evazioniştilor“, are emoţii pentru viitorul său. Ca impresar (a renunţat între timp la această meserie, dedicându-se afacerilor imobiliare), olteanul a fost implicat în două transferuri la care s-au descoperit ilegalităţi în acte. Şi-a recunoscut vina şi a plătit În 2003, el a negociat trecerea atacantului Florin Bratu de la Rapid la Galatasaray Istanbul. La această tranzacţie au existat mai multe nereguli. Cea mai gravă dintre ele a fost diferenţa constatată între suma oficială de transfer, care s-a ridicat la 1.750.000 de dolari, şi suma anunţată de partea română.

Ne puteți urmări și pe Google News

S-a ajuns la situaţia incredibilă ca în contabilitatea grupării din Giuleşti să intre numai 100.000 de dolari! Prins cu mâţa-n sac, Popescu a scos ulterior din buzunar suma pe care o datora statului ca impozit: 400.000 de dolari. Prin acel gest, fostul internaţional a admis, implicit, că s-a făcut vinovat de evaziune fiscală.   Paravan pentru Victor Becali Asocierea cu clanul Becali i-a produs numai prejudicii de imagine lui Popescu şi îi dă acum bătăi de cap de natură penală. Tot în 2003, „Baciul“ a participat, împreună cu Victor Becali, care la acea dată n-avea licenţă de impresar, la semnarea actelor de transfer ale lui Lucian Sânmărtean de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena. În urma acestei tranzacţii, cifrată la 900.000 de dolari, 300.000 de dolari sunt de negăsit.

Contactat ieri de EVZ, „Baciul“ n-a dorit să facă vreun comentariu pe marginea ordonanţei de începere a urmăririi penale.

Gică Popescu a comis ilegalităţile invocate de procurori în perioada când reprezenta pentru microbişti jumătatea morală a firmei „Becali&Popescu“. Treptat, „Baciul“ şi-a însuşit de la fraţii Ioan şi Victor Becali practicile acestora. După ce a renunţat la activitatea de impresar, Popescu s-a declarat scârbit de mizeriile pe care le-a întâlnit în „lumea comisioanelor“.