Ghid pentru bucătărie. Cum să gătești o friptură suculentă în cuptor
- Bucur Sorina
- 17 august 2024, 21:07
Dacă credeți că singura modalitate de a găti o friptură perfectă acasă este pe grătar, atunci vă înșelați. Pentru multe feluri de carne vă puteți baza pe cuptor pentru a face o masă gustoasă.
În mai puțin de o oră (și cu un efort minim), puteți servi o cină delicioasă cu friptură - nu este nevoie să aprindeți grătarul. Săriți peste restaurantul luxos; ghidul nostru vă va asigura că cina de Ziua Îndrăgostiților (sau orice ocazie specială) este la fel de specială, chiar acasă. Urmați sfaturile noastre de top pentru a găti o friptura perfectă în cuptor.
Sfaturi pentru a face o friptură excelentă la cuptor
Dacă folosiți o tigaie, încălziți-o. Această regulă se aplică mai ales bucăților groase de carne. Acest truc este esențial pentru o crustă frumos rumenită și caramelizată. Dacă folosiți cu o tigaie rece, carnea va căpăta o nuanță neapetisantă de gri-maroniu și va avea o textură neplăcută. Puteți să băgați tigaia în cuptor în timp ce acesta se preîncălzește sau să o încălziți pe aragaz. Atunci când gătiți o friptură sub grătar, căldura fierbinte și directă va fi suficientă pentru a obține același efect carbonizat, fără riscul de a găti prea mult carnea.
Asezonați friptura cu generozitate. Ungeți carnea cu puțin ulei de măsline, apoi folosiți multă sare, mai multă decât credeți că aveți nevoie. Sarea scoate în evidență aroma. De asemenea, vă rugăm să folosiți piper negru proaspăt măcinat, nu cel din borcanul cu condimente. Acesta face o diferență uriașă.
Prăjiți-o pe o parte. Doar dacă folosiți cu o bucată mare de friptură, prăjiți-o pe o parte în tigaie încinsă doar până când se închide la culoare și începe în partea de jos să se desprindă. Astfel, o veți întoarce mai ușor. După ce ați întors-o, este timpul să o băgați la cuptor.
Lăsați-o să se răcească. Acest lucru este foarte important dacă doriți ca friptura să fie suculentă. Dacă sunteți prea nerăbdător și tăiați prea devreme, toată aroma se risipește pe masă.
Tăiați împotriva nervurii. Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care friptura este tare este tăierea incorectă. A tăia împotriva fibrei înseamnă a tăia perpendicular pe fibra cărnii.
Cât timp durează gătitul fripturii la cuptor?
Pentru bucățile mai groase de carne, în cuptor la 450 de grade, ar trebui să așteptați aproximativ 8 minute după ce ați prăjit-o pe aragaz. Pentru bucăți mai subțiri de carne, sub grill, sunt necesare aproximativ 6 minute pe fiecare parte.
Friptura se va găti chiar și după ce ați scos-o din cuptor. Trebuie să aveți grijă la nivelul preferat de gătire. Acest lucru depinde de gustul fiecăruia. Vă recomandăm să folosiți un termometru pentru carne pentru a vă asigura că friptura este gătită după gustul.
Ce se pune lângă friptură?
Serviți friptura cu legume prăjite, piure de cartofi și o salată wedge. Veți obține o masă impresionantă pe care o puteți încerca din nou și din nou.
Cum se pregătește friptura în funcție de grosimea ei
Pasul 1: Preîncălziți cuptorul la 450 de grade. Se unge friptura cu ulei, apoi se condimentează generos cu sare și piper.
Pasul 2: Preîncălziți o tigaie mare rezistentă la cuptor, de preferință din fontă, la foc mare, până când se încinge. Se prăjește friptura până când se formează o crustă aurie și bucata de carne începe să se desprindă. Sunt necesare 3-4 minute pentru fiecare parte. Întoarceți friptura, apoi puneți-o imediat la cuptor.
Pasul 3: Friptura se prăjește până când un termometru înregistrează 125 de grade pentru rumenire, 135 de grade pentru rumenire medie și 145 pentru carnea bine făcută. Sunt necesare între 8 și 10 minute.
Pasul 4: Lăsați friptura să se odihnească 10 minute, apoi tăiați-o în sensul opus fibrelor, notează delish.com.