Ghid pentru administrarea de medicamente în siguranță

Ghid pentru administrarea de medicamente în siguranțăMedicamente. Sursa foto: Pixabay

Ghid pentru administrarea de medicamente în siguranță. Dr. Antoinette Coe, farmacist-cercetător în domeniul serviciilor de sănătate, discută despre importanța utilizării și siguranței medicamentelor la pacienții cu boli cronice.

Cele mai mari probleme la administrarea de medicamente

Cercetările sugerează că jumătate din medicamentele prescrise persoanelor cu boli cronice ar putea să nu fie luate corect. Coe, profesor asistent de farmacie clinică la Universitatea Michigan din Ann Arbor, împărtășește opiniile sale cu privire la modul de prevenire a erorilor în utilizarea și siguranța medicamentelor.

Unele erori frecvente pe care oamenii le fac cu medicamentele lor includ uitarea de a le lua sau de a nu le lua la momentul potrivit, de a lua prea mult sau prea puțin și de a lua medicamente care pot interacționa între ele, inclusiv medicamente fără prescripție medicală, produse pe bază de plante și suplimente.

Comunicarea joacă un rol semnificativ în provocarea problemelor de medicație, deoarece pacienții pot să nu înțeleagă instrucțiunile atunci când profesioniștii din domeniul sănătății îi sfătuiesc în mod neclar.

Adulții în vârstă, cele mai mari probleme

Adulții în vârstă prezintă un risc mai mare de probleme legate de medicație din cauza afecțiunilor cronice multiple, a regimurilor complexe de medicație, a modificărilor funcției hepatice sau renale, a deficiențelor de vedere sau de auz, a artritei, a declinului cognitiv și a costurilor ridicate ale medicației.

Medicamentele pentru inimă sunt deosebit de îngrijorătoare, deoarece pot provoca efecte secundare precum amețeli sau oboseală sau pot necesita ajustări ale dozelor.

Medicamente

Medicamente / Sursa: Arhiva EVZ

Pacienții ar trebui să înțeleagă ce tratează fiecare medicament și cum și când să îl ia, inclusiv dacă să îl ia cu alimente. Medicii ar trebui să ia în considerare întrebările despre scopul medicamentului, potențialele efecte secundare, durata de utilizare și potențialele efecte secundare.

Farmaciștii ar trebui să pună întrebări despre interacțiunea medicamentului cu alte medicamente, potențialele efecte secundare, dozele omise și condițiile de depozitare.

Cum se pot evita erorile la administrarea de medicamente

Pentru a evita erorile de medicație, persoanele în cauză și persoanele care le îngrijesc ar trebui să aibă o listă exactă și actualizată a tuturor medicamentelor pe care le iau, inclusiv medicamente eliberate pe bază de rețetă, medicamente fără prescripție medicală, medicamente pe bază de plante și suplimente, și să o împărtășească cu echipa medicală.

Completarea tuturor medicamentelor la o singură farmacie este, de asemenea, utilă, deoarece farmacistul poate verifica dacă există interacțiuni medicamentoase sau duplicări.

Persoanele ar trebui să întrebe farmacistul, medicul sau alt membru al echipei medicale dacă instrucțiunile privind medicația nu sunt clare. De asemenea, este importantă depozitarea corespunzătoare și luarea lor de la îndemâna copiilor.

Atunci când i se cere să ajute la rezolvarea problemelor legate de medicamente, Dr. Coe recomandă păstrarea unei liste cu medicamentele, dozele, modul de administrare, motivul pentru care le iau și cine le-a prescris, potrivit medicalxpress.

 

Ne puteți urmări și pe Google News