Farmaciile, vizate de noi reglementări. Statul impune reguli mai stricte
- Iulia Moraru
- 25 septembrie 2024, 20:21
Guvernul a adoptat miercuri o ordonanță de urgență care modifică procedura de autorizare pentru farmacii, consolidând rolul statului în supravegherea și controlul activităților desfășurate de aceste unități.
Potrivit unui comunicat oficial, măsura este parte din prioritățile de reformă ale Executivului în sectorul sănătății.
Guvernul impune noi reglementări pentru farmacii
Scopul principal este de a preveni apariția unor situații critice care ar putea afecta sănătatea pacienților, cum ar fi eliberarea de medicamente care nu respectă standardele de calitate (expirate, retrase de pe piață sau neautorizate) sau operarea farmaciilor fără personal calificat.
În mod special, absența unui farmacist autorizat, singurul responsabil pentru eliberarea anumitor medicamente, precum antibiotice, stupefiante sau psihotrope, poate reprezenta un risc major.
În schimb, noua ordonanță aduce simplificări în procesul de evaluare a documentației necesare pentru obținerea autorizației pentru farmacii și extinde rolul instituțiilor teritoriale subordonate Ministerului Sănătății în ceea ce privește autorizarea, supravegherea și controlul unităților farmaceutice care vând medicamente cu amănuntul.
„Se impune, în regim de urgenţă, atât simplificarea unor procese privind evaluarea documentației, cât și extinderea atribuțiilor la nivelul direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, prin implicarea instituţiilor teritoriale din subordinea Ministerului Sănătății în activitatea de autorizare, supraveghere şi control a unităţilor farmaceutice de distribuție cu amănuntul a medicamentelor”, se arată în ordonanța transmisă.
Modificări importante în obținerea Certificatului de Bună Practică Farmaceutică
Totodată, se menționează că prin implicarea celor 42 de direcții de sănătate publică județene și a celei din municipiul București, activitatea de inspecție va fi extinsă la nivel teritorial, garantând astfel o desfășurare eficientă a controalelor și o monitorizare adecvată a activităților din unitățile farmaceutice.
Modificările includ și ajustarea procedurii de contestare a deciziilor privind neconformitatea spațiilor pentru farmacii, reglementarea obținerii Certificatului de Reguli de Bună Practică Farmaceutică, precum și înăsprirea sancțiunilor.
Această măsură a fost luată în urma creșterii numărului de plângeri primite, atât din partea instituțiilor publice, cât și a cetățenilor, referitoare la nerespectarea legislației privind prezența obligatorie a farmacistului în farmacie.