Un Tupolev 134, al companiei rusești Katekavia, cu 74 de pasageri la bord, trebuia să decoleze marți 25 noiembrie, la 12.30, ora locală, din localitatea Igark cu destinația Krasnoiarsk, în Siberia Oreintală. Însă, cum temperatura scăzuse până la – 52 de grade, avionul a rămas înțepenit pe pistă. Atunci au intrat în scenă pasagerii. În final, avionul a ajuns cu bine la destinație, după un zbor de trei ore.

Avionul „petrecuse aproape 24 de ore pe loc cu niște temperaturi joase, care au produs înghețarea sistemului de frânare al șasiului, și remorcherul nu a putut să deplaseze aparatul la locul de decolare. Pasagerii au decis să dea o mână de ajutor”, relatează Oksana Gorbunova, adjunct al Procurorului pentru Transporturi al Siberiei Orientale, pentru Interfax.

„Aceștia au împins avionul, ca și cum ar fi fost vorba de o mașină care patina, ceea ce în principiu este categoric interzis, căci aceasta poate produce avarii”, a adăugat sursa judiciară.

La rândul său, directorul companiei, Vladimir Artemenko, a evocat posibilitatea ca șoferul remorcherului să nu fi fost „suficient de experimentat”, iar camionul să nu fi avut lanțuri. Procurorul regiunii a anunțat deschiderea unei anchete pentru „a evalua modul în care au acționat aeroportul, echipajul, compania și pasagerii”.