Germania intenţionează să adopte un pachet de măsuri de 40 de miliarde de euro pentru a sprijini micile afaceri şi lucrătorii care desfăşoară activităţi independente, ameninţaţi cu falimentul din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus, notează Agerpres.

Cel mai mare grup bancar al ţării, Deutsche Bank se aşteaptă la un recul al economiei germane între 4% şi 5% în acest an, faţă de un declin de 1% – 2% previzionat anterior, în timp ce producţia industrială ar putea scădea cu 10%.

“În urma închiderii fabricilor şi a restricţiilor adoptate de autorităţi, ne aşteptăm la un declin economic mai semnificativ în primul semestru din 2020 decât estimam anterior”, a afirmat economistul şef al Deutsche Bank, Stefan Schneider.

Măsuri anunțate de guvern:

-Germania a promis asistență nelimitată companiilor care au nevoie de numerar, sub forma împrumuturilor acordate de KfW, banca de stat de dezvoltare.

-Companiile pot solicita amânarea plăților fiscale.

-Germania a votat printr-o lege care își extinde schema de lucru pe termen scurt numită Kurzarbeit. În cadrul acesteia, companiile care implementează ore reduse pentru lucrătorii lor pot primi sprijin de la stat.

-Există planuri de modificare a regulilor de faliment, sau cel puțin de suspendare a acestora timp de câteva luni, pentru a oferi companiilor mai multă libertate cu privire la obligația de a declara falimentul, notează sifted.