Evenimentul Zilei > Social > Germania nu mai ţine cont de pandemie! Preia şi România modelul? Subiect delicat
Germania nu mai ţine cont de pandemie! Preia şi România modelul? Subiect delicat

Germania nu mai ţine cont de pandemie! Preia şi România modelul? Subiect delicat

În actualul context pandemic, un anunţ foarte important pentru credincioşii creştini din toată lumea a venit de la Biserica protestantă oficială din Germania (EKD).

Mai-marii EKD se pregătesc să ţină slujbele de Crăciun în pieţe şi pe stadioanele de fotbal, pentru a se adapta la restricţiile impuse de pandemia de coronavirus.

Conform dpa, preluată de Agerpres, se vor oficia liturghii chiar şi în cinematografele în aer liber cu acces auto.

Anunţul a fost lansat marţi de Biserica din Hanovra. Astfel, pentru buna desfăşurarea a slujbelor, vor fi activaţi mai mulţi voluntari.

De asemenea, feţele bisericeşti vor colabora cu pompierii şi cu organizaţiile de asistenţă tehnică, astfel încât să fie respectate măsurile sanitare în Hanovra.

Nu doar oraşul din nordul Germaniei este vizat de măsurile deja enunţate: la Cottbus, în estul ţării, sunt discuţii pentru organizarea unei slujbe pe stadionul local.

„Congregaţiile se pregătesc pentru eventuale alternative la prezenţa în biserici”, a declarat preşedintele consiliului EKD, Heinrich Bedford-Strohm.

În interviul preluat de televiziunile RTL şi ntv, acesta a completat: „Vrem să fim în mijlocul locurilor: în pieţe, pe terenuri de fotbal, poate chiar la marginea pădurii.

Aşa cum a subliniat Bedford-Strohm, Biserica are experienţă cu slujbele pe stadioane şi este convins că oamenii nu se tem de vremea rea şi de frig.

Având în vedere că nu s-a stabilit chiar în detaliu regulile care vor fi aplicate de Crăciun, sunt în curs de dezvoltare şi noi formate, cum ar fi liturghiile digitale.

Totodată, mai trebuie spus că Biserica lucrează şi la o pagină de Internet cu instrucţiuni pentru slujbe la domiciliu.

În acest caz, nouatea ar fi reprezentată de faptul că unul dintre membrii familiei poate ţine loul preotului.

Amintim că în perioada stării de urgenţă, în România a fost generată o dezbatere aprinsă cu privire la posibilitatea prezenţei oamenilor în biserici, la slujba de Paşti.

„Anul acesta slujbele din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) și de Sfintele Paşti vor fi săvârșite doar de slujitorii bisericești, fără participarea credincioșilor, fiind transmise în mediul online și pe canale TV”, transmiteau autorităţile în aprilie.

La 8 aprilie, cu 11 zile înainte de Paşti, Patriarhia Română dădea drept-credincioşilor mai multe recomandări pe care le regăsiți în următorul link.

Ulterior acelui moment în care au fost destule voci din rândul preoţimii care au acuzat interzicerea accesului în biserici, România a trecut la starea de alertă.

La 15 mai 2020 înceta starea de urgență și aplicabilitatea Ordonanțelor militare care au limitat importante aspecte ale vieții religioase publice a credincioșilor.

În urma consultării cu Guvernul României, Patriarhia Română transmitea alte îndrumări către unitățile de cult ale Bisericii Ortodoxe Române din țară.

Toate se refereau la accesul credincioșilor ortodocși în lăcașurile de cult, în cimitire, și la participarea acestora la sfintele slujbe, detalii despre care puteţi afla mai multe în acest link.

sursa: Agerpres

sursa foto