Evenimentul Zilei > International > Germania, aruncată în haos de Putin! Scholz, refuzat de liderul de la Kremlin! Toată Europa, în alertă: „E doar începutul”
Germania, aruncată în haos de Putin! Scholz, refuzat de liderul de la Kremlin! Toată Europa, în alertă: „E doar începutul”

Germania, aruncată în haos de Putin! Scholz, refuzat de liderul de la Kremlin! Toată Europa, în alertă: „E doar începutul”

Olaf Scholz se „pregătește” de ce este mai rău deoarece Vladimir Putin i-a refuzat plata în euro aruncând Germania în haos. Cancelarul german a avertizat populația să se pregătească deoarece va fi o reducere a aprovizionării cu gaze rusești după ce Moscova a refuzat plata de la Berlin în euro.

Olaf  Scholz a declarat, în timpul unei vizite la Tokyo, joi, că Germania se pregătește ca Rusia să oprească transportul de gaze către Germania. Deși a subliniat că este imposibil de prezis comportamentul lui Vladimir Putin: „Trebuie să fii pregătit pentru asta și eram deja pregătiți înainte de începerea războiului și știm ce trebuie să facem de acum în colo”.

Kremlinul a refuzat o plată pentru gaz în euro de la o firmă germană de stat

Moscova a avertizat deja că țările „neprietenoase” aveau până la 31 martie termen să își plătească gazul în ruble, altfel se vor confrunta cu o reducere a aprovizionării. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Plata în forma adecvată va fi baza pentru continuarea aprovizionării”.

Berlinul a subliniat că plata refuzată a fost doar peste „un volum marginal de gaz de aproximativ 0,2% din volumele importurilor rusești în Europa”, a spus ministerul său al economiei. Dar, în mod șocant, 0,2% din importurile de gaze din UE echivalează cu 0,7% din importurile de gaze germane, expunând dependența uluitoare a Berlinului de Rusia.

Germania este una dintre țările cele mai dependente de gazul rusesc în întregul bloc, aproximativ o treime din gazul Rusiei reprezentând livrările sale totale.

Mișcarea Rusiei a determinat creșterea vertiginoasă a prețurilor pe tot continentul

Vicecancelarul german și ministrul Economiei Robert Habeck a spus că situația aprovizionării cu gaze a țării sale este deocamdată „stabilă” și „facem tot ce putem pentru a o menține așa”. Ministerul a adăugat că nu este alarmat de această reducere a transporturilor.

Acesta a spus că „securitatea aprovizionării în Germania este garantată”, deoarece acest volum ar putea fi înlocuit cu achiziții de pe piață.
Dar aseară, au apărut rapoarte conform cărora Berlinul ar putea de fapt să cedeze cererii Rusiei pentru a evita o reducere a ofertei.

Matt Frei de la Channel 4 a întrebat pe europarlamentarul bulgar Eva Maydell despre rapoartele potrivit cărora „Germania s-ar putea gândi să-și plătească gazul rusesc în ruble”. Frei a spus că această mișcare „ar provoca, desigur, indignare în Uniunea Europeană”.

Donald Tusk, fostul președinte al Consiliului European, a blamat vestea

El a scris pe Twitter: „Am auzit că nu numai Ungaria, ci și Austria și Germania sunt gata să plătească pentru gazul rusesc în ruble. Mai sunt în zona euro sau în zona ruble?”.

Acest lucru vine după ce Rusia și-a îndeplinit amenințarea și a tăiat pentru scurt timp livrările care mergeau în Polonia și Bulgaria prin conducta Yamal, marți seara.

Polonia s-a opus ferm cererii Rusiei de a plăti gazul în ruble

Comisarul pentru infrastructura energetică strategică din Varșovia, Piotr Naimski, a declarat: „Nu vom plăti. „Se iau în considerare diverse posibilități și riscuri și suntem pregătiți pentru ele.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat că UE trebuie să respingă cererea în ruble a Rusiei, susținând că ar submina sancțiunile pe care blocul le-a aplicat pentru invazia Rusiei în Ucraina.

Ea a spus: „Îndrumările noastre aici sunt foarte clare. Dacă acest lucru nu este prevăzut în contract, plata în ruble este o încălcare a sancțiunilor noastre”, relatează Express.