Evenimentul Zilei > Politica > George Simion oprit să intre în Moldova. Scandal uriaș la graniță cu liderul AUR. VIDEO
George Simion oprit să intre în Moldova. Scandal uriaș la graniță cu liderul AUR. VIDEO

George Simion oprit să intre în Moldova. Scandal uriaș la graniță cu liderul AUR. VIDEO

George Simion are interdicție în Moldova, astfel că liderul AUR fost împiedicat să intre pe teritoriul Republicii Moldova, ca să meargă la Chișinău.

George Simion, oprit să intre în Moldova.

Liderul AUR, George Simion, a fost împiedicat să intre în Republica Moldova. Liderul AUR are interdicție să intre în Republica Moldova până în 2023. El a intenționat să se deplaseze, duminică, în Moldova. Potrivit unui comunicat al AUR, George Simion a intenționat să meargă la Chișinău, la invitația parlamentarilor din Republica Moldova. De asemenea, parlamentarul român a intenționat să participe la funeraliile scriitorului Nicolae Dabija.

„George Simion se deplasează spre Chișinău la invitația parlamentarilor Republicii Moldova din Comisia pentru integrare europeană. Acesta intenționează să își ia rămas bun la Catedrala Sfânta Teodora de la Sihla din Chișinău de la scriitorul, publicistul și fruntașul unionist Nicolae Dabija, care a trecut vineri la cele veșnice. De asemenea, deputatul dorește să participe și la funeraliile omului de cultură”, se arată în comunicatul de presă.

Simion a încercat să treacă frontier prin vama de la Albița-Leușeni, însă a fost împiedicat de lucrătorii vamali din Moldova.

„Dumneavoastră aveți interdicție de a intră până în 2023”, i-a transmis vameșul.

George Simion oprit să intre în Moldova

Într-o transmisie live pe Facebook, Simion a spus că autoritățile de la Chișinău sunt deranjate de activitatea sa ca unionist.

„Problema lor este cu calitatea mea de unionist. M-am întors că parlamentar al statului român. Eu nu plec de aici până nu mi se restabilește dreptul normal, natural de a fi lăsat să trec Prutul”, a spus parlamentarul.

El a precizat că a venit în calitate de demnitar și s-a folosit de pașaportul diplomatic pentru a putea trece în Republica Moldova. Calitatea sa nu l-a impresionat, însă, pe vameș, care i-a transmis că este nevoie să transmită cererea sa autorităților centrale. La Chișinău. Acesta l-a sfătuit să se adreseze instanței de judecată și să conteste interdicție de intrarea în Republica Moldova.

„Dumneavoastră, George Simion, nu vi se permite să intrați. Restul persoanelor cu mare drag”, a precizat lucrătorul vamal.

Parlamentarul cere intervenția MAE

Parlamentarul AUR a refuzat să plece și a solicitat intervenția Ministerului Afacerilor Externe. De asemenea a solicitat asistență juridică de la Consulatul României în Republica Moldova.

„Dacă trebuie, stau până în 2023 aici, ca să mi se permită accesul în Republica Moldova. Cer asistență diplomatică și aștept ca autoritățile de la Chișinău, Președinția și Ministerul Afacerilor Externe. Să clarifice această situație și să înțeleagă că am tot dreptul să trec Prutul în calitate de parlamentar al României”, a declarat George Simion.

El a solicitat Ministerului Afacerilor Externe să intervină pe lângă autoritățile de la Chișinău. Simion cere să i se permită să intre pe teritoriul Republicii Moldova ca demnitar al statului român.