General ucrainean de informații, arestat pentru trădare. Cum a reacționat la vederea polițiștilor

General ucrainean de informații, arestat pentru trădare. Cum a reacționat la vederea polițiștilor Sursa Foto: Twitter SBU

Un general maior, fost adjunct al șefului serviciului de informații al Ucrainei a fost reținut pentru trădare de lucrătorii Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). Procurorii de la Kiev susțin că acesta a fost recrutat de Rusia încă din anul 2014 și a acționat în interesul acestei țări. În timpul operațiunii de arestare, ofițerul suspect, care nu a fost numit oficial, ar fi încercat să ucidă un mebru al echipei de investigații cu un pistol Makarov.

Ofițerii Serviciului de Securitate din Ucraina (SBU) l-au reținut pe fostul fostul adjunct al șefului serviciului de informații al Ucrainei sub suspiciunea de trădare. Conform acuzațiilor formulate de procurori, ofițerul ar fi fost recrutat de serviciile ruse încă din 2014. De atunci el a lucrat în slujba Rusiei și a oferit informații secrete de la Kiev. Fostul ofițer de informații, cu grad de general-maior, nu a fost numit oficial.

„Anchetatorii Serviciului de Securitate au raportat suspiciuni față de fostul șef adjunct al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina. Generalul-maior este suspectat de trădare, precum și de atentat la viața unui ofițer de poliție și de posesie ilegală de arme”, se arată într-un comunicat al SBU.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit anchetatorilor, lucrătorul de informații ar fi oferit serviciilor speciale din Rusia mai multe informații secrete despre situația politico-militară actuală, dar și date despre forțele militare din Ucraina.

„Potrivit anchetei, el a transmis serviciilor speciale rusești informații secrete și ultrasecrete despre situația politico-militară actuală din țara noastră. În plus, el a transmis ocupanților date secrete privind activitățile desfășurate de Forțele Armate ale Ucrainei și de alte unități ale Forțelor de Apărare ucrainene pentru respingerea agresiunii armate”, se mai arată în comunicat.

Sursa foto: Twitter SBU

Suspectul a încercat să împuște un investigator

SBU a relatat că în timpul percheziției dinainte de arestare, ofițerul de informații a încercat să împuște un membru al echipei de investigație cu un pistol Makarov.

„Ofițerii SBU l-au reținut pe suspect la începutul invaziei la scară largă a Federației Ruse. În timpul percheziției la locul de muncă, acesta a încercat să-i împuște pe reprezentanții grupului de anchetă și operativ al Serviciului de Securitate, care au sosit pentru a efectua acțiuni procedurale. Fostul oficial de rang înalt a folosit un pistol de luptă Makarov împotriva ofițerilor de poliție”, se mai arată în comunicatul de presă.

Suspectul a fost șef adjunct al GUR MOU în perioada 2008 - 2010. Apoi a deținut funcții în cadrul serviciului public al acestui departament, precum și în conducerea Agenției Spațiale de Stat din Ucraina. El ar fi intrat în atenția serviciilor speciale rusești datorită opiniilor sale pro-Kremlin.

„La instrucțiunile ocupanților, a colectat informații secrete care circulă în Ministerul Apărării, inclusiv în Direcția principală de informații, precum și în Academia Națională Sahaidachny a Forțelor Terestre. În plus, Federația Rusă a fost interesată de informații privind activitățile obiectelor de importanță strategică ale complexului militar-industrial din Ucraina”, se mai arată în documentul SBU.

Sursa foto. Twitter

Suspectul a fost plasat în arest

Suspectul a fost plasat în arest preventive, dat fiind că procedurile judiciare de investigare sunt în curs de desfășurare. Ancheta preliminară a fost efectuată de către personalul SBU din regiunea Lviv, sub îndrumarea procedurală a procuraturii regionale.

„Timp de mai mulți ani, inamicul a lucrat pentru a satura cu agenții săi diverse autorități și structuri de putere din Ucraina. Așadar, sarcina noastră este de a identifica astfel de trădători și de a distruge aceste rețele de agenți. Iar recentele arestări de profil înalt arată că SBU este capabil să contracareze eficient serviciile speciale ale Federației Ruse. Această linie de lucru nu va face decât să se intensifice, deoarece victoria Ucrainei depinde în mare măsură de rezultatele sale”, a declarat directorul interimar SBU, Vasyl Malyuk, conform comunicatului SBU.