Înalta Curte a decis. Alegerile pentru ocuparea posturilor de procuror în cadrul CSM vor fi reluate

Înalta Curte a decis. Alegerile pentru ocuparea posturilor de procuror în cadrul CSM vor fi reluate Sursa Foto: Arhiva EVZ

Decizia Curții Supreme vine după ce procurorii care au pierdut alegerile inițiale au făcut contestație. Ei au reclamat că Plenul CSM a decis reorganizarea alegerilor în cazul judecătorilor care au fost contestați, dar nu și a procurorilor care se aflau în aceeași situație.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis joi ca alegerile pentru ocuparea a două posturi de procuror în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, care îşi va începe activitatea în anul 2023, să fie reluate. Totul după ce validarea alegerilor a fost contestată.

Pe 19 iulie, Plenul CSM a adoptat două hotărâri contradictorii, deşi vizau exact aceeaşi situaţie de fapt. Mai exact, s-a decis reluarea alegerilor în cazul a doi judecători, prin admiterea contestaţiilor formulate de contracandidaţii lor, dar au fost validate alegerile a doi procurori, deşi aceştia erau şi ei contestaţi, de magistrații care au pierdut la vot.

Decizia Înaltei Curți

Procurorii Sorin Flonta şi Sorin Lia, care pierduseră alegerile în turul doi pentru funcţia de membru CSM au făcut contestație la Înalta Curte de Casație și Justiție. Și Parchetul General a atacat în instanţă modul în care s-a votat în Plenul CSM pe 19 iulie, susţinând că nu a fost respectat principiul egalităţii de tratament juridic între judecători şi procurori.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Admite contestaţiile formulate de procurorul Lia Sorin Marian şi de procurorul Flonta Sorin Emil împotriva Hotărârii nr. 113 din 19 iulie 2022 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii şi, în consecinţă, anulează, în parte, hotărârea sus-menţionată, în ceea ce priveşte dispoziţiile art.3.

Admiţând contestaţiile, obligă Plenul CSM să aprobe buletinul de vot, precum şi calendarul de desfăşurare a turului doi al alegerilor pentru un membru procuror de la parchetele de pe lângă judecătorii, precum şi pentru cel de-al doilea membru procuror de la parchetele de pe lângă tribunale şi să sesizeze Secţia pentru procurori pentru a dispune măsurile ce se impun, în conformitate cu art. 17 alin. (5) din Legea nr. 317/2004 privind CSM", se arată în decizia Înaltei Curți.

Alegeri reluate

În cadrul alegerilor pentru viitorul CSM, pentru al doilea reprezentant al parchetelor de pe lângă tribunale, cele mai multe voturi le-a obținut procurorul Claudiu Sandu (204). Rezultatul scrutinului a fost însă contestat de Sorin Flonta, care a obţinut 200 de voturi, pe motiv că nici el şi nici Sandu nu au obţinut 50% plus 1 din numărul total de voturi.

De asemenea, pentru reprezentantul parchetelor de pe lângă judecătorii în cadrul CSM, alegerile au fost câştigate de Cătălina Sântion (392 de voturi), urmată de Sorin Lia (357 de voturi).

Turul doi ale alegerilor se va reface şi pentru cele două posturi de judecător în CSM, respectiv pentru un reprezentant al curţilor de apel, unde competiţia se va desfăşura între Ramona Milu de la Curtea de Apel Braşov şi Adrian Glugă - preşedintele Curţii de Apel Craiova, dar şi pentru un reprezentant al tribunalelor, post pentru care candidează  Mihai Ghica de la Tribunalul Cluj şi Narcis Erculescu, preşedintele Tribunalului Dâmboviţa, potrivit Agerpres.