Evenimentul Zilei > Politica > Gelu Diaconu acuză ambasadorul Olandei de TRAFIC DE INFLUENŢĂ
Gelu Diaconu acuză ambasadorul Olandei de TRAFIC DE INFLUENŢĂ

Gelu Diaconu acuză ambasadorul Olandei de TRAFIC DE INFLUENŢĂ

Fostul şef al ANAF, Gelu Diaconu, demis la începutul acestui an de către premierul Dacian Cioloş, a dezvăluit într-o postare pe blogul său că un ambasador “periat” din Occident i-a cerut îi salveze pielea unui “evazionist" din ţara sa.

El acuză că actuala conducere a Ministerului Finanţelor şi a ANAF servesc intereselor private ale unei “frății transpartinice”, dând exemplul unui ambasador care ar fi venit la el în birou să intervină în favoarea unui “evazionist notoriu” din ţara lui.

"Timp de trei ani de zile am dus o luptă inegală pentru a reforma structura responsabilă cu verificarea marilor contribuabili/marile afaceri (DGAMC). Din informațiile pe care le dețin și pe care le voi face publice, tot ce am construit în acest timp este dărâmat sistematic și cu intenție de către actuala conducere a Ministerului Finanțelor Publice și ANAF, pentru a servi exclusiv interesele private ale unei frății transpartinice. (…)

De exemplu, un ambasador „periat” și lăudat de presa progresistă a venit la mine în birou, însoțit de un om de afaceri din țara pe care o reprezenta, un evazionist notoriu, presându-mă să dispun deblocarea rambursării TVA într-un caz de evaziune (cca 20 milioane euro), pe care îl aveam în instrumentare. La câteva minute după ce a ieșit din biroul meu am anunțat instituțiile abilitate. În zilele următoare, citeam iarăși prin presă o serie de elogii aduse aceluiași ambasador, cunoscut în spațiul public drept un adversar al intrării României în Schengen, exact de jurnaliștii care promovează valorile occidentale și care îl dădeau ca exemplu de bune practici și onestitate pe acest „amic” al concetățenilor evazioniști", a scris Diaconu pe blogul său. 

Deşi în articolul său de pe blog nu spune despre ce ambasador este vorba, singurul ambasador care s-a opus intrării României în Schengen a fost cel al Olandei, Matthijs van Bonzel.

Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, a cerut demisia preşedintelui ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, şi a vicepreşedintelui ANAF, Mihai Gogancea-Vătăşoiu, după ce aceştia au fost puşi sub acuzare de către DNA în dosarul deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun.