Scumpirile ar urma să fie aplicate începând cu 2018 și sunt cauzate de majorarea prețurilor de tranzacționare en-gros de pe bursele de profil, potrivit Profit.ro, care a intrat în posesia raportului ANRE.

Astfel, ANRE estimează că va avea loc o majorare cu aproximativ 1,5% a prețului energiei electrice de la 1 ianuarie 2018, ca urmare a costurilor energiei achiziționate de Transelectrica pentru asigurarea energiei electrice suplimentare, necesare pentru asigurarea siguranțeei de funcționare a sistemului energetin național. 

În ceea ce privește situația gazelor naturale, veștile sunt și mai proaste. ANRE estimează că ar putea avea loc o creștere și cu 20% a prețurile la consumatorul final, pentru perioada de livrare noiembrie 2017-martie 2018, întrucât prețul en-gros de achiziție de pe bursa de gaze s-a majorat de la 64,67 lei/MWh, cât erau în luna octombrie 2017, la 78 lei/MWh.

Prețul de furnizare a gazelor naturale au fost deja majorate, începând cu 1 aprilie 2017, în medie cu 2,41%. O nouă creștere a prețurilor ar fi trebuit operată din octombrie, însă aceasta a fost amânată.