Evenimentul Zilei > Politica > Gata, Iohannis l-a lămurit pe Ciolacu: „Constituţia e foarte clară.” Probleme pentru PSD
Gata, Iohannis l-a lămurit pe Ciolacu: „Constituţia e foarte clară.” Probleme pentru PSD

Gata, Iohannis l-a lămurit pe Ciolacu: „Constituţia e foarte clară.” Probleme pentru PSD

Klaus Iohannis i-a răspuns miercuri lui Marcel Ciolacu, care dorea ca preşedintele României să fie de acord cu propunerea de premier venită dinspre PSD, la negocierile pentru formarea noului guvern.

Amintim că luni, 14 decembrie 2020, cu puţin timp înainte de a merge la consultările de la Palatul Cotroceni, Ciolacu a declarase că Iohannis nu avea cum să ignore faptul că PSD a câştigat alegerile parlamentare. Drept urmare, preşedintele social-democraţilor considera firească acceptarea premierului desemnat de PSD.

„Președintele Iohannis trebuie să accepte că a pierdut alegerile și trebuie să accepte nominalizarea PSD pentru premier, Alexandru Rafila. Sunt ferm convins că președintele va găsi calea de a-l desemna pe Rafila premier”, declarase Marcel Ciolacu luni, la sediul partidului. La două zile distanţă a venit şi răspunsul lui Iohannis.

Iohannis: „Nu înseamnă că PSD poate să emită pretenţii la guvernare.”

Prezent la Bolintin-Vale, în județul Giurgiu, cu prilejul închiderii oficiale a campaniei naționale de împădurire „O pădure cât o țară”, Iohannis a declarat: „Din informaţiile mele, PSD nu negociază cu niciun alt partid sau invers niciun alt partid nu negociază cu PSD şi PSD singur, da, a obţinut cele mai multe voturi, dar asta nu înseamnă că poate să emită pretenţii la guvernare.

Este o interpretare exagerată cu care vin pesediştii în faţa publicului. Dacă ar fi să clarific şi această chestiune, Constituţia este foarte clară, dacă un partid câştigă peste 50% din mandate, atunci are dreptul să formeze el Guvernul aşa cum îşi doreşte (…) şi atunci preşedintele ar fi obligat să desemneze o persoană din acel partid.

Atenţie! Persoana nu-i poate fi impusă preşedintelui, dar Constituţia spune clar că, dacă partidul are peste jumătate din mandate, din acel partid trebuie desemnat candidatul pentru premier.”

Pentru Iohannis, lucrurile sunt foarte clare

În declaraţiile preluate Agerpres, Iohannis a subliniat că nu are dubii cu privire la modul de acţiune: „Aceste lucruri sunt foarte clare, au fost discutate chiar în mai multe rânduri de CCR şi nu există niciun dubiu. Deci, acel narativ al PSD că ei au câştigat alegerile şi deci trebuie să primească premierul este unul pur şi simplu fals.”

În continuare, liderul de la Cotroceni a precizat că nu se teme de faptul că PSD ar putea boicota prima şedinţă a noului Parlament: „Nu există niciun motiv să boicoteze Parlamentul. Pentru ce? Să arate că sunt mai cu moţ sau că s-au supărat că unii au băut o cafea în Vila Lac şi nu i-au invitat şi pe ei. E o copilărie.”

sursa: Agerpres