Gâlceava lui Viktor Orban cu "coloniştii" europeni

Gâlceava lui Viktor Orban cu "coloniştii" europeni

Premierul ungar a ridicat iar tonul la UE pe care o acuză de implicare în treburile interne ale ţării.

Şeful guvernului de la Budapesta a lansat, joi seară, un nou atac dur la adresa Uniunii Europene pe care o acuză că tratează Ungaria ca pe propria colonie, într-un moment în care relaţia cu Bruxelles-ul părea să revină la normal după o perioadă tensionată.

Comisia Europeană a criticat ferm schimbările legislative operate de guvernul Orban în ultimul an şi jumătate, lansând chiar o procedură de infringement împotriva Ungariei din cauza unor amendamente constituţionale controversate.

"Nu vom trăi aşa cum ne dictează puterile străine. Nu vom fi o colonie", a declarat premierul în faţa a circa 250.000 de susţinători strânşi joi seară în centrul Budapestei la un miting-gigant. "Ca naţiune europeană, vrem un tratament egal. Nu vom accepta să fim cetăţeni de mâna a doua", a avertizat Orban în discursul său inflamator.

Ne puteți urmări și pe Google News

În paralel cu mitingul proguvernamental, alţi 100.000 de unguri s-au strâns la chemarea opoziţiei pentru a denunţa măsurile autoritare ale administraţiei de dreapta. Fonduri europene suspendate

Discursul lui Orban a avut loc la doar o zi după ce UE a decis suspendarea unor fonduri europene în valoare de aproape 500 de milioane de euro destinate Ungariei, din cauza deficitului bugetar excesiv, peste limita admisă de trei procente din PIB. Decizia reprezintă o premieră în istoria blocului comunitar, notează analiştii. Ungaria are însă trei luni la dispoziţie pentru a adopta măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare.

Iritarea lui Orban este însă cu atât mai mare cu cât UE a permis Spaniei să aibă un deficit bugetar peste pragul de 4.4 procente convenit iniţial, ceea ce a determinat Austria să acuze Bruxelles-ul că lucrează cu "standarde duble".

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/2MwHuFwbQPM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Ungaria este prima ţară comunitară sancţionată de Bruxelles pentru un deficit bugetar peste limita admisă