Evenimentul Zilei > International > Gafă uriașă a armatei israeliene. O hartă cu locațiile bazelor militare a devenit publică
Gafă uriașă a armatei israeliene. O hartă cu locațiile bazelor militare a devenit publică

Gafă uriașă a armatei israeliene. O hartă cu locațiile bazelor militare a devenit publică

Gafă uriașă a responsabililor militari din Israel care au dezvăluit locațiile tuturor bazelor militare ale Armatei, inclusiv a celor secrete.

Gafă uriașă a armatei israeliene.

Gafă uriașă a responsabililor militari din Israel. O hartă detaliată cu informații clasificate a devenit publică. Aceasta indica coordonatele bazelor forțelor aeriene și ale serviciilor de informații militare din Israel. Harta conținea inclusiv numele acestora. Potrivit informațiilor publicate de Haaretz, informațiile clasificate au fost eliminate  de armată abia după ce presa s-a interesat de subiect. Harta publicată din greșeală ar fi trebuit să conțină date despre centrele de testare COVID.

O unitate militară israeliană a postat recent pe site-ul său o hartă cu locațiile exacte ale majorității bazelor militare din țară. Au fost dezvăluite inculsiv cele ale căror existență este negată de oficiali.

Gafă uriașă a armatei israeliene

Harta a fost postată pe site-ul Portalului Național de Urgență, în cadrul campaniei de gestionare a pandemiei de coronavirus. Harta cu pricina trebuia să prezinte centrele de testare COVID-19 din comunitățile rezidențiale din întreaga țară. Din eroare, pe aceasta se puteau observa și facilitățile Forțelor Armate Israeliene (IDF). Erau vizibile inclusiv bazele Forțelor Aeriene Israeliene și ale serviciilro de informații militare.

Nivelul de detaliu de pe hartă a făcut posibilă nu numai identificarea locaților acestor baze baze militare, și limitele exacte ale acestora. De asemenea pe hartă a apărut și numele acestor baze militare.

Armata a confirmat gafa

În mod normal, IDF nu permite publicarea unor astfel de informații. Responsabilii militari se tem că aceste date ar putea ajunge pe mâna celor serviciilor militare străine care le-ar putea folosi în cazul unor atacuri militare. Aceste informații ar fi extrem de folositoare în cazul unui război, în condițiile în care ar fi vizate aceste baze militare.

Purtătorul de cuvânt al IDF a confirmat că aceste informații au fost publicate din greșeală și că au fost eliminate de pe site. Într-un comunicat, a adăugat că harta provine de la „un site civil care oferă servicii publice globale pentru a face hărțile accesibile în întreaga lume și în Israel. Marcarea taberelor și bazelor IDF nu a fost făcută de către militari, ci a fost copiată de pe harta existentă pe site”.

sursa foto: Haaretz