Alegeri legislative în Israel: Netanyahu în frunte, fără garanţia de a forma un guvern

Alegeri legislative în Israel: Netanyahu în frunte, fără garanţia de a forma un guvern

Partidul Likud al prim-ministrului israelian, Benjamin Netanyahu, a terminat, marţi, pe primul loc în alegerile legislative israeliene, potrivit sondajelor de la ieşirea de la urne. Acest lucru nu-i garantează totuşi că va obţine o majoritate în Knesset pentru a putea forma viitorul guvern. Rezultatele, extrem de strânse, nu vor fi cunoscute definitiv şi complet decât vineri.

Potrivit sondajelor de la ieşirea de la urne, partidul Likud al prim-ministrului israelian, Benjamin Netanyahu, a fost dat, marţi, 23 martie, câştigător al alegerilor legislative, al patrulea scrutin de acest fel în mai puţin de doi ani. Şeful guvernului nu are totuşi o garanţie că va obţine o majoritate în Knesset (Parlament) pentru a putea forma un nou cabinet.

Potrivit acestor sondaje ale canalelor israeliene, trupele lui Benjamin Netanyahu au obţinut între 31 şi 33 de mandate din cele 120 din Knesset, urmate de partidul Yesh Atid  ("Există un viitor") al centristului Yaïr Lapid, creditat cu 16 - 18 mandate.

"Cetăţeni ai Israelului, mulţumesc! Aţi dat o imensă victorie dreptei şi Likudului de sub conducerea mea. (...) Este evident că o majoritate zdrobitoare de cetăţeni israelieni este de dreapta şi doreşte un guvern de dreapta, puternic şi stabil", a reacţionat Benjamin Netanyahu, spunând că a vorbit cu Naftali Bennett, reprezentantul dreptei radicale, şi că "întinde mâna tuturor aleşilor care cred în principiile noastre, neexcluzând pe nimeni".

Jurnalista FRANCE 24 Gwendoline Debono a explicat totuşi, de la Ierusalim, că rezultatele sunt extrem de strânse şi că Yair Lapid revendică la rândul lui pentru blocul lui o strânsă majoritate în Knesset. Ea îndeamnă la prudenţă în ce priveşte cifrele.

Naftali Bennett, "cel care face jocurile"

În această căutare a Graalului - o majoritate de 61 de deputaţi pentru a forma un guvern -, Benjamin Netanyahu contează pe alianţe cu formaţiuni religioase şi, noutate, cu extrema dreaptă. La rândul lui, Yair Lapid mizează pe o înţelegere cu partide de stânga, de centru, dar şi de dreapta decepţionate de premier.

Or, potrivit proiecţiior revizuite în cursul nopţii, blocul Netanyahu şi cel al rivalului său Yair Lapid, care contează pe rezultate mai puternice decât cele anticipate ale stângii, va obţine puţin peste vreo 50 de locuri fiecare. De unde importanţa pentru Benjamin Netanyahu de a-şi alătura sprijinul lui Naftali Bennett, considerat de acum drept "cel care face jocurile" în Israel, pentru a spera să formeze un guvern de dreapta.

"Înţelegem că povara responsabilităţii apasă pe umerii noştri (...). Această putere pe care mi-aţi dat-o o voi folosi urmând un singur principiu: ce este bun pentru Israel, ce este bun pentru cetăţenii Israelului", a reacţionat în cursul nopţii Naftali Bennett. "A venit vremea să pansăm rănile, să depăşim clivajele", a adăugat el lăsând încă să planeze misterul asupra intenţiilor sale de a se alătura unei coaliţii pro- sau anti-Netanyahu, chiar de a încerca să ralieze în jurul lui o alternativă la aceste două tabere.

După trei scrutinuri apropiate, analiştii se aşteaptau la un fel de "oboseală electorală". Ei nu au greşit: comisia electorală a vorbit despre o rată de participare de 67,2%, în scădere cu 4,3 puncte de la ultimul scrutin, din martie 2020. Rezultatele complete vor fi prezentate vineri.

Va urma sărbătoarea de Pessah, Paştele evreiesc, apoi preşedintele Reuven Rivlin va cere noilor aleşi să aleagă un candidat care să poată aduna o majoritate de mandate pentru a conduce viitorul guvern.

Netanyahu îşi joacă supravieţuirea politică

Benjamin Netanyahu, inculpat pentru corupţie într-o serie de dosare şi al cărui proces trebuie să continue după alegeri, îşi juca supravieţuirea politică în acest scrutin. Partidul centrist "Albastru-Alb" al fostului său rival Benny Gantz, cu care ajunsese umăr la umăr la ultimele trei alegeri, este creditat cu numai 7 - 8 mandate.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a făcut campanie scoţând în evidenţă efortul intens de vaccinare contra Covid-19 care a permis guvernului să administreze două doze la aproape 50% din populaţie şi să redeschidă sectoare ale economiei în ultimele săptămâni.

 

Viitorul politic al lui Netanyahu este nesigur având în vedere că rezultatele preliminare nu oferă un cîștigător sigur al alegerilor din Israel

Miercuri, viitorul politic al premierului israelian Benjamin Netanyahu s-a dovedit nesigur, având în vedere că, potrivit rezultatelor parțiale, coaliția sa nu a reușit să obțină o majoritate clară în urma alegerilor parlamentare din Israel.

În urma alegerilor de marți, Partidul Likud al acestui lider controversat părea să-și adjudece cele mai multe fotolii parlamentare. Dar drumul său spre un guvern majoritar s-a dovedit tot mai dificil pe măsură ce numărarea voturilor înainta. Rezultatele finale nu sunt așteptate decât mai târziu, în cursul săptămânii, iar absența unui câștigător clar ar putea prelungi blocajul politic din Israel, existând astfel perspectiva unor noi alegeri mai tîrziu, în cursul acestui an.

Miercuri, după numărarea a 97% din voturi, partidul Likud al lui Netanyahu își adjudecase 30 din cele 120 de locuri din Knesset (parlamentul israelian, n. red.). Coaliția sa de dreapta și partidele religioase păreau să fi obținut 52% din voturi, or, astfel, lui Netanyahu îi va fi greu să-și asigure o majoritate de 61 de fotolii.

Nici măcar cele șapte fotolii obținute de fostul său aliat, Nafyali Bennett, nu l-ar putea pune pe Netanyahu în frunte, tabăra premierului pierzând astfel orice speranță vizând formarea unei coaliții conservatoare. Această perspectivă, sugerată de rezultatele anunțate marți noaptea, a provocat urale în cartierul general al Likud, Netanyahu proclamând inițial pe Twitter o “mare victorie”.

La fel de greu de obținut pare și o majoritate a disperatei colecții de partide anti-Netanyahu, de la conservatorii pe linie moartă până la comuniștii israeliano-arabi.

Rezultatele preliminare le acordau partidelor anti-Netanyahu 57 de locuri, plus 11 controlate de două facțiuni arabe. Dar, la alegerile anterioare, aceste grupuri nu au putut ajunge la un acord pe tema împărțirii puterii care să ducă la răsturnarea premierului.

Această nesiguranță este sporită și de numărul mare de persoane care nu s-au prezentat la vot, respectiv, membri ai armatei, diplomați și persoane aflate în carantină din cauza pandemiei de Covid-19. Cele 450000 de voturi estimate, care ar urma să fie numărate în cursul săptămânii, vor duce la o schimbare dramatică a rezultatului final.

“Sunt niște alegeri cu cifre foarte apropiate”, a declarat Yohanan Plesner, președintele Insitutului Democrației din Israel.  “Nimic nu e sigur“.

Premierul, care trebuie să răspundă unor acuzații de mită, fraudă și altor fapte de corupție, nu a reușit să își asigure majoritatea nici la cele trei alegeri anterioare. De fiecare dată, el a scăpat din cauză că niște partide adversare au refuzat să-și unească forțele împotriva lui. La alegerile anterioare, partidele de centru-stânga au ratat șansa de a crea o majoritate invitând în coaliția lor și facțiunea arabă.

Bennett, fost ministru al apărării din partidul Likud, care s-a despărțit de Netanyahu ca să-și formeze propriul partid, încă va mai avea un cuvânt greu de spus în negocierile pe cale să înceapă. El nu a exclus participaarea într-un nou guvern Netanyahu, deși se spune că cei doi foști aliați nu se simpatizează.

Dar, probabil , că Bennett singur nu va fi suficient ca să-i asigure lui Netanyahu majoritatea în Knesset.

Miercuri, a apărut un și mai puțin probabil pion în negocierile pentru putere, respectiv, un mic partid israeliano-arab, care ar putea exercita totuși o influență din afară asupra uneia dintre părți.

Partidul Unit Arab Islamist și-a adjudecat îndeajuns de multe voturi ca să clarifice pragul din Knesset cu cele cinci fotolii ale sale. Liderul partidului, Mansour Abbas, s-a despărțit de restul partidelor arabe, dând de înțeles că dorește să negocieze cu Netanyahu în schimbul unor concesii și al unui buget mai mare pentru minoritatea arabă din țară, care are o populație  de 2 milioane.

Deși este puțin probabil ca un partid al credincipoșilor musulmani să intre direct în coaliția de dreapta a naționaliștilor evrei conduși de Netanyahu, Abbas l-ar putea ajuta pe premier abținându-se să intre în orice majoritatea anti-Netanyahu. La fel de probabil, el și-ar putea acorda sprijinul de partea cealaltă și, potrivit presei israeliene, el a acceptat deja ca, săptămâna viitoare, să se întâlnească cu liderul partidelor anti-Netanyahu, Yair Lapid.

“Suntem dispuși să discutăm cu ambele părți”, a declarat Abbas miercuri, într-un interviu radiodifuzat.   “Dacă vom primi o ofertă, ne vom așeza să stăm de vorbă“.

Alți cîștigători în urma cifrei totale a voturilor ar fi partidele marginale din ambele tabere ale spectrului politic. Partidul Muncii și partidul Meretz, ambele de stânga, care au luptat din greu la recentele alegeri, au părut fiecare să-și adjudece câte șapte fotolii, cu mult peste așteptări.

În extrema-dreaptă a spectrului politic, un controversat partid a intrat în parlament pentru prima oară grație brațelor deschise ale lui Netanyahu, Partidul lui Itamar Ben Gvir, ale cărui politici antiarabe își au originea în Mișcarea Kahanistă, a intrat în Knesset pe mâna Partidului Religios Sionist, un partid de dreapta, al cărui lider se declară “cu mândrie homofob”.

Observatorii estimează că, dacă Netanyahu va putea forma o majoritate cu acești parteneri, atunci guvernul va fi cel mai conservator din istoria Israelului.

“Netanyahu se va afla în mâinile elementelor cele mai extremiste“, afirmă Plesner. “Nu se știe dacă patru runde de alegeri au rezolvat cea mai îndelungată criză politică din istorie, țara rămânând în continuare divizată, așa cum a fost și în ultimii patru ani, iar o a cincea rundă de alegeri rămâne o opțiune foarte realistă”.

Traducere: rador

Ne puteți urmări și pe Google News