Candidat din partea PSD la Senatul României, Gabriela Firea a ținut să-i atragă atenția actualului primar general, Nicușor Dan că la nivelul Capitalei există un bilet unic pe care bucureștenii îl pot folosi pe mai multe mijloace de transport în comun. Gabriela Firea a postat un mesaj pe Facebook, în acest sens, arătând că nu mai este necesară implementarea biletului unic Metrorex – STB, deoarece acesta există de aproximativ trei ani.

„Să-i spună cineva primarului dreptei unite că există DEJA bilet unic în București, de vreo 3 ani, cu ajutorul căruia se poate circula și cu metroul, și cu autobuzul etc. A zis azi că el «va implementa biletul unic imediat»”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Replica acesteia vine după ce primarul general, Nicușor Dan, a anunțat că în curând, bucureștenii vor putea circula cu același bilet de călătorie atât cu mijloacele de transport în comun aparținând STB, cât și cu metroul. El a precizat că se lucrează la un mecanism menit să ușureze decontarea între cele două companii, Metrorex și STB.

„O să avem curând un bilet unic, pentru că e logic ca lucrul ăsta să se întâmple (…) Avem mijloace electronice de acces şi în transportul de suprafaţă, şi în metrou, deci avem o măsurătoare exactă a câţi oameni au intrat cu respectiva cartelă fie în autobuz, fie în metrou şi trebuie să existe doar un mecanism corect de decontare între aceste două entităţi”, a spus Nicuşor Dan.

Despre biletul unic

Potrivit informațiilor de pe site-un STB (Societatea de Transport București), biletul unic STB – Metrorex reprezintă o facilitate pentru cei folosesc ambele tipuri de transport. Acest tip de legitimație permite călătorii multiple cu autobuzele, troleibuzele și tramvaiele STB, precum și cu metroul, într-un interval de validare de 60 de minute.

Practic, ultima validare se poate efectua cu un minut înainte de expirarea perioadei de o oră și permite călătoria până la capătul liniei STB pe care a fost înregistrată sau până la ieșirea din reţeaua Metrorex.

În funcție de durata călătoriei, prețul unui astfel de bilet ajunge la 5,00 lei pentru 60 de minute. De asemenea, au fost puse în circulație bilete cu 10 călătorii de câte 60 minute la prețul de 34,00 lei sau abonamente de o zi la prețul de 17,00 lei.

Biletul unic STB-Metrorex poate fi achiziţionat de la unităţile de vânzare STB, automatele de vânzare şi de la casieriile Metrorex.