Furnizorul de energie va putea fi schimbat în 24 de ore. "Ne obligă să luăm decizii rapide şi eficiente"

Furnizorul de energie va putea fi schimbat în 24 de ore. "Ne obligă să luăm decizii rapide şi eficiente" sursa: arhivă EVZ

Românii vor putea schimba furnizorul de energie în doar 24 de ore. Dumitru Chiriţă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, a declarat că noua platformă va fi gata anul acesta.

Platforma unică la nivel naţional le va da șansa clienților să schimbe furnizorul în doar 24 de ore. Proiectul va fi gata anul acesta.

Dumitru Chiriţă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, a declarat că românii puteau schimba furnizorul la 21 de zile. Schimbarea ar putea fi una semnificativă pentru clienți.

"Proiectul este finanţat din fonduri europene nerambursabile în proporţie de 98%. Odată cu finalizarea proiectului, această iniţiativă demonstrează, încă o dată, importanţa pe care ANRE o acordă optimizării proceselor operaţionale, în scopul diminuării birocraţiei şi consolidării concurenţei în sectorul energiei", a precizat Chiriţă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noi soluții în criza energiei

Președintele ANRE consideră că oamenii aveau nevoie de o Uniune Europeană mai integrată şi mai solidară, iar criza la energie i-a obligat pe responsabili să apeleze la măsuri drastice și să aleagă cea mai bună decizie.

Sursa foto: arhiva evz

"Provocările din ultimii ani ne obligă să luăm decizii rapide şi eficiente pentru a atenua efectele crizelor pe care le parcurgem. Una dintre soluţii este promovarea energiei regenerabile, dublată de creşterea capacităţii de stocare în vederea atenuării dezechilibrelor din sistem, fapt care ar conduce la reducerea sau eliminarea dependenţei de gazul din import şi ar contribui la atingerea obiectivelor asumate la nivel european", a completat preşedintele ANRE.

Măsurile luate de Comisia Europeană

România a aprobat Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice, din care rezultă o suplimentare a capacităţilor de producţie instalate în surse regenerabile de circa 7.000 MW până în 2030, respectiv 3.700 MW - surse fotovoltaice, 2.300 MW - surse eoliene şi 1.000 MW - surse hidro.

Comisia Europeană se gândește și la propunerea ca noua ţintă de energie regenerabilă să crească de la 32% la 40% până în anul 2030.

"Anul 2022 este un an în care dorinţa de a investi în capacităţi de producţie a revenit în actualitate. De la începutul anului până în prezent, ANRE a eliberat autorizaţii de înfiinţare pentru 245 MW şi mai avem în lucru cereri de autorizaţii de înfiinţare pentru 816 MW - producţie solară şi 7,4 MW - stocare. O atenţie deosebită acordăm prosumatorilor, care, în ultimii ani, au înregistrat o evoluţie spectaculoasă. Dacă în 2019 aveam 303 prosumatori, am crescut în 2020 la 1.634 şi, la sfârşitul lunii februarie 2022, aveam 14.305 prosumatori cu o putere instalată de 95 MW. Estimăm că până în 2030 vom ajunge la circa 700 MW", a susţinut Chiriţă.

Este luată în calcul și apa geotermală, care ar putea pune capăt unei mari probleme în București, lipsa apei calde. Potrivit președintelui ANRE, măsura a dat roade deja în două orașe, potrivit agerpress.