Evenimentul Zilei > Social > Noi tarife la energia electrică. Furnizorii pot mări prețul și cu 65%
Noi tarife la energia electrică. Furnizorii pot mări prețul și cu 65%

Noi tarife la energia electrică. Furnizorii pot mări prețul și cu 65%

Tot mai mulți români sunt nemulțumiți de explozia prețurilor la energie electrică. Deși sunt pe piața concurențială unde, teoretic, tarifele erau mai mici, unii clienți au primit notificări de majorare a tarifelor din această toamnă chiar și cu până la 65%.

Astfel, unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică din România și-a notificat clienții cărora le expiră acum contractul că vor plăti noi tarife pe energia electrică chiar și cu până la 65% mai mari.

Contracte modificate chiar și fără acordul clientului

În notificările de majorarea prețurilor pe care le trimite furnizorul scrie negru pe alb că dacă nu primește un răspuns de la client în timp util, atunci a considerat că noile condiții contractuale sunt acceptate.

„Cunoaștem, din legislație, că tăcerea valorează, până la urmă, un fapt juridic. Adică, dacă am fost notificați cu privire la acea modificare de tarif și nu am manifestat acordul, se presupune că ar putea să modifice acel tarif.

Dacă suntem în situația în care nu am semnat, am aruncat acea notificare de acceptare a noului tarif la coșul de gunoi, trebuie să știm că putem oricând să reziliem acel contract și să ne mutăm la un alt furnizor, fără niciun fel de problemă”, spune un avocatul Cuculis Adrian.

Din cauza scumpirilor din sectorul energetic 4 din 10 români riscă să intre în sărăcie energetică, adică nu îşi vor mai permite să plătească facturile, potrivit estimărilor Asociației Energiei Inteligență.

Raluca Turcan spune că „statul se zdrobește să găsească soluții”

Întrebată dacă ar avea 1000 de lei pensie pentru plata facturilor la energie, având în vedere aceste scumpiri, ministrul Muncii Raluca Turcan a spus că „este foarte greu și este o întrebare dificilă”.

„Să știți că am foarte multe cunoștințe care au venituri modeste și este greu. În primul rând, aş apela la sprijinul din partea statului și m-aş bucura că statul se zdrobește să găsească soluții și după aceea e dificil, mai ales dacă e și bolnav”, a spus Raluca Turcan, în cadrul unei conferințe de presă.

Specialiștii sector spun acum că prețul energiei electrice este justificat de mare.

„Dacă până nu de mult încercăm să găsim explicații pentru creșterea prețului la energia electrică, ultimele secvențe pe care le vedem mă fac să cred că au apărut o serie de speculații pe bursă și niște adaosuri comerciale care sunt multe peste un nivel optim practicat”, spun specialiștii, potrivit antena3.ro

O alternativă, panourile fotovoltaice

Pentru a reduce factura la energie electrică, românii pot opta pentru panouri fotovoltaice.

„Un sistem de 3 kW înjumătățește în medie consumul de energie și factura lunară. O astfel de investiție urcă până la 20000 de lei și se amortizează în jur de 10 ani”, spune un reprezentant panouri fotovoltaice

Până acum două asociații din sectorul energetic au cerut Guvernului reducerea sau scutirea de la plata TVA energiei electrice și a gazelor naturale.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: