Facturile la energie electrică au explodat. Reacția scandaloasă a unui secretar de stat: ”Consumați mai puțin”

Facturile la energie electrică au explodat. Reacția scandaloasă a unui secretar de stat: ”Consumați mai puțin”

Facturile la energie electrică, plătite de români, în această perioadă au explodat. Aceasta, în ciuda asigurărilor date de autorități că prețurile vor fi mai mici pe piața liberalizată.

În unele cazuri, facturile la energie electrică au crescut și cu 200%, iar oficialii le recomandă, acum, românilor să fie mai ponderați în consum. Potrivit Institutului Național de Statistică, tarifele pentru curent și gaze au crescut cu 23, respectiv 20 la sută, din decembrie și până în iulie. Aceste scumpiri afectează pe toată lumea, deși în declarațiile publice, politicienii susțineau contrariul.

„Să nu uităm faptul că cel mai ieftin kilowatt sau megawatt de energie nu este nici cel din surse regenerabile, nici cel de pe OPCOM de pe zilele următoare, ci cel mai ieftin megawatt de energie este cel pe care nu-l consumăm”, a declarat George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energie.

Oficialul a sugerat că, pentru a avea facturi mai reduse, românii trebuie să consume mai puțnă energie electrică. În opinia sa, nu este nimic rău în a fi atenți în ceea ce privește consumul ponderat de energie electrică, în sensul în care ne putem reduce facturile în acest sens.

Lucrurile se vor înrăutăți, iar prețurile vor crește și mai mult

Experții susțin că lucrurile se vor înrăutăți și că este bine ca oamenii să fie foarte atenți când folosesc energie electrică.

„Eu le recomand oamenilor să-și ia soarta în propriile mâini. În primul rând să încerce să-și optimizeze consumul, adică să nu mai risipească. Să nu mai lase televizoarele în stand-by cand pleacă de acasă și să consume degeaba, să-și izoleze termic locuințele, să-și modernizeze sistemul de iluminat, să-și cumpere becuri cu led, care consumă mai puțin”, a spus Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.

Persoanele cu venituri mici vor beneficia de ajutoare

Pentru ca scumpirile la energie să-i afecteze într-o proporție mai mică pe cei care au venituri mici, se dorește promovarea legii consumatorului vulnerabil. Aplicarea acesteia ar putea să înceapă de la 1 ianuarie 2022, iar nu din toamna anului viitor, așa cum se dorea inițial.

Proiectul de lege a fost adoptat deja de Senat și a intrat în dezbatere la Camera Deputaților. Actul normative prevede acordarea unor ajutoare financiare pentru încălzirea locuinței, cuprinse între 160 și 500 de lei, pentru aproximativ 400 de mii de gospodării. Aceștia trebuie să aibă o limită maximă a veniturilor, de 810 lei de persoană în cazul familiilor şi 1.445 de lei în cazul persoanelor singure.