O nouă explozie a facturilor la energia electrică. Scumpiri de 21 la sută anunțate deja de un mare distribuitor

O nouă explozie a facturilor la energia electrică. Scumpiri de 21 la sută anunțate deja de un mare distribuitor

Românii care au semnat contracte de distribuție pentru furnizarea energiei electrice vor plăti mai mult din această toamnă.

Enel Energie Muntenia SA a trimis o notificare tuturor clienților săi, consumatori casnici, prin care îi inforrmează în legătură cu noile prețuri practicate începând cu această toamnă.

În notificarea cu pricina, fără să se spună că este vorba despre o majorare de preț, Enel Energie Munteania SA îi anunță pe consumatori că prețul nou pentru un kilowath este de 0.394 lei, față de 0.325 lei. Asta însemnă o creștere de preț de 21 la sută, scriu cei de la Adevărul.

„Preţurile nu conţin accize, taxe şi componente reglementate. Pe toată perioada de valabilitate a condiţiilor economice, furnizorul va suporta integral costurile dezechilibrelor. Clientul, pe lângă preţul energiei menţionat mai sus, va trebui să achite, conform legislaţiei în vigoare şi tarifele reglementate pentru serviciile de transport, de sistem, tarifele de distribuţie, contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, valoarea certificatelor verzi, conform legislaţiei în vigoare, precum şi orice alte tarife reglementate introduse prin acte normative aplicabile pe perioada de consum facturată”, se arată în notificare.

La Cluj s-a scumpit apa și serviciile de canalizare

Compania de Apă Someș Cluj a anunțat că începând cu 1 iunie 2021, prețul pentru un metru cub de apă potabilă va fi de 4,09 lei/mc inclusiv TVA (9%). Pentru serviciile de canalizare, un metru cub va fi taxat la 4,34 lei/mc inclusiv TVA (9%).

„Rațiunea necesității de ajustare a prețurilor/tarifelor rezidă în nevoia respectării Planului anual de evoluție a tarifelor la apă și canalizare (strategiei tarifare) în perioada 2017-2023, conform hotărârii nr. 12/2.10.2018 a Asociației Regionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Bazinul Hidrografic Someș-Tisa, precum și în nevoia de a îndeplini condiționalitățile din Contractul de Finanțare nr. 225 aferent programului POIM Cluj-Sălaj, încheiat între Ministerul Fondurilor Europene și Compania de Apă Someș S.A. Reamintim că pentru modernizarea și extinderea infrastructurii de apă și canalizare-epurare, Compania de Apă Someș S.A. a atras o a cincea finanțare în valoare totală de peste 355 Milioane Euro, lucrările în cadrul acestui program derulându-se în perioada 2020-2023. Noile prețuri/tarife au fost aprobate de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, prin Decizia nr.79/31.05.2021. Ele se vor aplica în întreaga arie regională deservită din județele Cluj, Sălaj și Mureș, cu începere de la 1 Iulie”, precizează Compania de Apă Someș Cluj.

Guvernul a promis dar a uitat

La începutul anului, ministrul Economiei, Virgil Popescu a anunțat că Guvernul României va emite o ordonanță de urgență pri care va reglementa anumite aspecte ale pieței de consum, în domeniul energiei și gazelor naturale, după liberalizarea pieței.

Timpul a trecut iar ministrul Popescu nu a mai zis nimic și se pare că a uitat complet de ordonanța promisă.

„Eu o să vin cu o propunere foarte clară: le-am spus-o astăzi celor de la ANRE. Am verificat-o cu Consiliul Concurentei, este perfect concurenţială: nu trec oamenii obligatoriu în serviciul universal care este mai scump. Nu. Le ofer oamenilor să intre direct pe preţul concurenţial, cel mai ieftin al furnizorului actual şi, dacă nu le convine, se pot schimba, dar nu îi duc în serviciul universal care este cel mai scump. Deci, furnizorii au o bază de date de clienţi, ştiu profilul clientului, ştiu cât consumă, au ofertele în concurenţial care sunt mult mai ieftine decât oferta în serviciul universal", spunea ministrul la data de 6 ianuarie 2021.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News