Evenimentul Zilei > International > Furia naturii, dezlănțuită. Ploi torențiale și rafale de vânt de peste 300 km/h
Furia naturii, dezlănțuită. Ploi torențiale și rafale de vânt de peste 300 km/h

Furia naturii, dezlănțuită. Ploi torențiale și rafale de vânt de peste 300 km/h

Este stare de alertă în SUA unde uraganul Dorian a lovit deja, duminică, Bahamas, cu ploi torențiale și vânt cu viteze de peste 300 km/h.

Uraganul Dorian a lovit duminică Bahamas cu ploi torenţiale şi vânturi cu viteze de circa 300 de kilometri pe oră, un nivel fără echivalent în istoria acestui arhipelag din Caraibe, relatează AFP.

Uraganul de categorie 5, considerat „catastrofal” de Centrul Naţional pentru Uragane din Statele Unite (National Hurricane Center – NHC), a atins ţărmul la Elbow Cay, pe insulele Abacos din nord-vestul Bahamas, scrie Agerpres.

„Ne aflăm în faţa unui uragan (…) cum nu am văzut niciodată în istoria Bahamas”, a declarat Hubert Minnis, prim-ministrul acestui arhipelag alcătuit din peste 700 de insule situat între Florida, Cuba şi Haiti. „Este probabil cea mai tristă zi din viaţa mea”, a adăugat el, în lacrimi.

Potrivit NHC, al cărui sediu se află în Miami, Dorian a egalat recordul, care data din 1935, celui mai puternic uragan din Atlantic atunci când a ajuns la ţărm, fiind posibile distrugeri masive.

De la Casa Albă, preşedintele american, Donald Trump, a lansat un apel la cea mai mare vigilenţă în faţa acestui fenomen climatic „foarte, foarte puternic”.

„Rugaţi-vă pentru locuitorii din Bahamas”, a adăugat el la Twitter la scurt timp.

După Bahamas, uraganul ar urma să se apropie de coasta de est a Floridei (sud-estul Statelor Unite) luni seară şi marţi, dar este dificil de prevăzut cu ce intensitate va lovi ‘Sunshine State’.

„Există multe mişcări, e foarte greu de previzionat”, a rezumat preşedintele Donald Trump într-un mesaj publicat sâmbătă pe Twitter.

„Pare că va urca spre Carolina de Sud şi Carolina de Nord. Georgia şi Alabama vor fi, de asemenea, lovite”, a adăugat el.