Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Fuga lui Sebastian Ghiță poate avea efectele unui „cutremur” de grad „Pacepa” | ANTI-OPINIE
Fuga lui Sebastian Ghiță poate avea efectele unui „cutremur” de grad „Pacepa” | ANTI-OPINIE

Fuga lui Sebastian Ghiță poate avea efectele unui „cutremur” de grad „Pacepa” | ANTI-OPINIE

Sebastian Ghiță a dispărut! La prima vedere, un cetățean care se aștepta să fie arestat a decis să-și prelungească chinul, dând o tură, două, mapamondului, înainte de a se preda sau de a fi capturat. La o analiză mai atentă, însă lucrurile stau cu totul altfel.

 Faptul că Sebastian Ghiță era și este ofițer sub acoperire al Serviciului Român de Informații este deja un Secret al lui Polichinelle. Această calitate, alături de cea de deputat PSD de Prahova, l-au așezat pe Sebastian Ghiță în fotoliul de al doilea om în „Comisia SRI”. Dezvăluirile făcute în ultimul an de deputat au făcut pulbere, mecanismele Poliției Politice din România și pe deținătorii pârghiilor acesteia, șeful operativ al SRI, generalul Florian Coldea și șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

Aproape toată lumea aștepta ca, odată cu încetarea puterii mandatului său de deputat, Sebastian Ghiță să fie legat de către procurii DNA-Prahova. Exact de către procurorii care au fost înregistrați în timp ce discutau despre deputat fix în termenii Poliției Politice: „Procuror Mircea Negulescu: Baga-mi-aș… în mă-sa! Nu mai putem să trăim pe planeta Romanica din cauza lu’ un jegos ca Sebi Ghiță care este un vagabond, o zdreanță. Coleg DNA: Da, bă, dar țiau ținut spatele și ăia de la București, bă, și Kovesi! Procuror Mircea Negulescu: Da. Bă, mă jur că îi spun în față că n-am ce să… ce să îmi facă, să-mi… Păi, toate n-au plecat, frate, de la mine? Coleg DNA: Păi, dacă îl bagi pe Ghiță, îl toarnă pe Dragnea și, gata, rezolvam!” Deci, afirmația „dacă îl bagi pe Ghiță, îl toarnă pe Dragnea și, gata, rezolvăm!”, alăturată de „ți-a ținut spatele Koveși”, înseamna Poliție Politică pură.

Dispariția lui Sebastian Ghiță s-a petrecut luni seara, după ce deputatul a plecat de la o reuniune a SRI. Filajul nu a știut în care dintre mașinile care au părăsit sediul SRI se afla obiectivul și, astfel, l-au pierdut. Eu nu sunt convins de faptul că Sebastian Ghiță ar fi părăsit sediul serviciului de informații. Ar putut pleca nestingherit de acolo, ceva mai târziu. Este doar o ipoteză. La fel cum doar o ipoteză este și faptul că Sebastian Ghiță, dacă prezintă doar probele de care știm, poate solicita azil politic oriunde în lumea civilizată. Dacă acest lucru îl va face în Marea Britanie și va preciza că arestarea sa era planificată într-un dosar în care este târât și numele fostului premier britanic, Tony Blair, este lesne să ne imaginăm care va fi decizia autorităților de acolo.

Calitatea de ofițer SRI sub acoperire a lui Sebastian Ghiță dă o și mai mare greutate unui asemenea gest, acela de a se pune sub protectia unui stat străin. Păstrând proporțiile, un asemenea gest ar putea genera niște unde de șoc asemănătoare celor provocate de defectarea generalului DIE, Ioan Mihai Pacepa.