Editura Evenimentul si Capital

Este fezabilă realizarea unui Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) în România?

Autor: | | 0 Comentarii | 1013 Vizualizari

Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) reprezintă o propunere a Partidului Socialist Democrat (PSD). Campania pentru alegerile parlamentare și partidele politice ar trebui să vină cu noi propuneri, acestea nu se lasă așteptate. Astfel, în plin scandal din cauza deciziei Parlamentului de a împiedica urmărirea penală a lui Gabriel Oprea, PSD a lansat un proiect, intitulat Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI).

Chiar în zilele în care, pe scena publică şi apoi în stradă, era mare agitaţie generată de controversatul Gabriel Oprea, PSD, grăbit ca o fată mare, lansează în dezbatere publică un proiect de realizarea a unui fond suveran. Un astfel de proiect merită o atenție mai mare, dacă nu este gandit ca simplă actiune de imagine, existand modele de succes la nivel international, Fondul Narvegiei fiind printre cele mai cunoscute de români.

PSD incearcă să demonstreze că este partidul cel mai coerent şi mai bine structurat, capabil să pună pe masă idei de guvernare. Întregul proiect este destul de bine argumentat şi, chiar dacă probabil el trebuie încă îmbunătăţit, reprezintă prima propunere cu adevărat serioasă venită din partea unui partid înaintea campaniei electorale. El este, în acelaşi timp, un răspuns inteligent dat celor care acuză de mai mult timp PSD că a căzut în mrejele naţionalismului, mizând doar pe atragerea zonelor sulfuroase ale electoratului.

Urmărind raționamentul de sustinere a FSDI constatăm că acesta pornește de la două premise corecte:

1. România nu dispune de un capital autohton suficient de dezvoltat, motiv pentru care economia nu e sustenabilă pe termen lung şi nu-şi poate asigura, practic, dezvoltarea;

2. România nu dispune de un motor de investiţii intern, capabil să conducă la realizarea unor proiecte majore de infrastructură (autostrăzi, spitale etc.).

Pentru a ieşi din ceea ce seamănă foarte mult cu un cerc vicios, PSD propune utilizarea resurselor de stat deja existente – toate participaţiile statului în economie – pentru a crea acest motor de dezvoltare şi a pune astfel economia pe baze sustenabile. FSDI ar urma să fie, practic, un fond de investiţii, care reuneşte cele aproximativ 200 de companii la care statul este acţionar, valoarea totală estimată a acestora fiind de 45 miliarde de lei. El ar avea mai multe funcţii: de finanţare a investiţiilor statului, de garantare a împrumuturilor (care pot fi făcute cu dobânzi avantajoase), de capitalizare a economiei (la care se adaugă transparentizarea activităţii companiilor de stat), de dezvoltare a capitalului autohton, inclusiv în zone defavorizate.

FSDI nu e o soluţie magică, dar arată interesul PSD pentru identificarea unor resurse autonome de dezvoltare. Proiectul ar putea funcționa, experiența politicii românești nu ne face să credem însă că un proiect bun pe hârtie reprezintă baza unui adevărat dezastru în practică.

Olguta Vasilescu, DEZLANTUITA! Atac fara precedent la Carmen Iohannis! Ce vrea sa faca la referendum

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Afaceri

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI