Evenimentul ZileiPoliticaFrunda: Trebuie stabilit cât mai repede dacă Beke Attila este vinovat, altfel subiectul e prea diluat, de ce tocmai de 1 decembrie?

Frunda: Trebuie stabilit cât mai repede dacă Beke Attila este vinovat, altfel subiectul e prea diluat, de ce tocmai de 1 decembrie?

Frunda: Trebuie stabilit cât mai repede dacă Beke Attila este vinovat, altfel subiectul e prea diluat, de ce tocmai de 1 decembrie?
Fostul senator UDMR Gyorgy Frunda a declarat la RFI că autoritățile trebuie să stabilească rapid dacă Beke Attila e vinovat sau nu, pentru că acest caz riscă să afecteze relațiile româno-maghiare.

 "Dacă este adevărat, este un lucru de condamnat absolut de toată lumea. UDMR-ul în cei peste 25 de ani de politică şi membrii ei s-au afirmat în viaţa politică românească şi au obţinut rezultate tocmai prin dialog, prin dialog politic, prin convingere, prin compromis şi aceasta este calea de urmat. Întotdeauna am condamnat orice fel de violenţă din partea oricui ar veni. În speţă e foarte greu să ne pronunţăm, pentru că nu cunoaştem actele dosarului", a declarat Gyorgy Frunda la RFI. 

Fostul senator a mai spus că autorităţile trebuie să stabilească rapid dacă Beke Attila e vinovat sau nu.  "Pentru a face lumină în acest caz, cred că organele de urmărire penală trebuie să prezinte clar dovezile pe care le au. Oricum şi ele vorbesc numai despre o intenţie, nu despre bombă, nu despre atentat direct, ci despre o intenţie de a fabrica eventual o bombă pe care să fi încercat să o folosească. Dar altfel, scuzaţi-mă, de ce să foloseşti bomba, dacă eşti extremist maghiar, într-un cerc unde toată lumea, cu excepţia poliţiştilor, ar fi fost unguri? Deci nu ştiu, există foarte multe semne de întrebare care trebuie clarificate cât mai curând posibil", a mai spus Frunda.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebat cine ar fi avut interesul să scoată pe piaţă o astfel de chestiune neprobată, aşa cum sugerează Gyorgy Frunda, fostul senator a răspuns: "Aici pot face foarte multe speculaţii, cine ar fi avut asemenea interes. Dar în mod cert, dacă există o asemenea susţinere pe piaţă, asta face rău comunităţii maghiare în întregul ei, pentru că cetăţeanul de rând o să spună vedeţi că nu poţi avea încredere în unguri, face rău relaţiilor dintre partidele româneşti şi UDMR la nivel parlamentar, face rău celor două comunităţi unde locuiesc împreună şi nu în ultimul rând, face rău şi relaţiilor dintre România şi Ungaria, care sunt destul de reci şi rigide în ultima perioadă. Nu face bine nimănui, asta este cert. De aceea cred eu că într-un timp cât mai scurt, problema trebuie rezolvată, trebuie stabilit dacă există o vinovăţie, dacă există, omul trebuie dus în faţa instanţei cât mai repede, opiniei publice şi din România şi din străinătate trebuie să i se prezinte dovezile clare, certe, trebuie să se dovedească de către organele de urmărire penală că omul acesta a avut intenţia de a folosi un material exploziv şi că a avut planuri. Altfel, e prea diluat, adică tocmai de 1 decembrie? Organele de urmărire spuneau că l-au urmărit din august. Din august până acum de ce n-au făcut nimic, de ce a trebuit aşteptată data de 1 decembrie?".

Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea preventivă a lui Beke Istvan Attila, în dosarul în care este acuzat că ar fi intenţionat să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care să-l detoneze în public, marţi, la manifestările de Ziua Naţională, organizate la Târgu Secuiesc.


Accesează: