Suma colosală cu care au fost păgubite statele europene se ridică la 55 de miliarde de euro. Cele mai afectate țări sunt Germania și Franța, relatează Reuters.

Schema de evaziune fiscală a fost aplicată în 11 ţări: Germania, Franţa, Spania, Italia, Olanda, Danemarca, Belgia, Austria, Finlanda, Norvegia şi Elveţia. Potrivit anchetatorilor, numai fiscul german ar fi fost înşelat cu 30 de miliarde de euro, iar cel francez cu 17 miliarde de euro.

Participanţii la această schemă încasau rambursarea impozitului pe dividende de mai multe ori pentru același pachet de acțiuni.

Scandalul a explodat în 2016, când s-a constatat că mai multe bănci germane au profitat deun vid legislativ care permitea simultan mai multor părți să ceară deținerea acelorași acțiuni.

Schema de fraudă fiscală a fost promovată de un fost consultant fiscal german care acum trăiește în Elveția, susțin procurorii germani.

În prezent sunt puse sub acuzare şase persoane în Germania, dar ancheta vizează şi bănci europene ca Deutsche Bank şi Santander, cu filiale în Europa, dar și în afara continentului.

Te-ar putea interesa și: