Această declarație, prin care statul francez își recunoaște oficial neputința de a-și apăra cetățenii, a fost făcută după ce autoritățile au percheziționat un apartament din Paris în care se pregătea un atentat.

Cinci suspecți au fost menținuți marți în stare de arest, unul dintre ei aflându-se în evidențele guvernului pentru radicalizare.

În apartament a fost descoperit sâmbătă un dispozitiv exploziv care a fost dezamorsat.

Cerându-i-se să explice cum cineva aflat sub supraveghere putea pregăti un atac cu bombă, și încă într-un cartier șic al Parisului, ministrul de Interne a declarat marți că persoanele supravegheate au de obicei „prieteni și rețele prin care pot realiza ce și-au propus”, persoane care nu dau semne de radicalizare, „dar sunt gata să ajute”.

Collomb a adăugat că incidentul demonstrează că amenințarea în Franța rămâne „extrem de mare”. Apoi a zis, citat de Associated Press:

„Să arunci în aer o clădire într-un cartier șic din Paris – nu este acesta un semn că nimeni nu mai este în siguranță? Aceste lucruri nu se mai întâmplă numai în suburbii din cartiere sărace.”

Atentatul a fost dejucat în același weekend în care un terorist a înjunchoar mortal două tinere la Marsilia.