Evenimentul Zilei > International > Franța: Peste 60000 de locuințe au rămas fără curent electric
Franța: Peste 60000 de locuințe au rămas fără curent electric

Franța: Peste 60000 de locuințe au rămas fără curent electric

Nu mai puțin de 14 departamente din sud-vestul Franței, regiunea Alpilor și Insula Corsica din Marea Mediterană s-au aflat în stare de alertă, în urma vânturilor deosebit de puternice și a inundațiilor care au lăsat fără energie electrică aproximativ 60.000 de locuințe, ducând la moartea unei persoane și la rănirea altor cinci.

Cu toate acestea, departamentul Pyrenees-Atlantique din Țara Bascilor a fost trecut la un nivel de alertă inferior de către serviciul Meteo France, de la nivelul maxim de alertă, roșu, la portocaliu.
Un bărbat în vârstă de 70 de ani a murit vineri, când vehiculul pe care îl conducea s-a lovit de un copac căzut pe drum în timpul furtunilor. Alte cinci persoane au fost rănite, două dintre care grav, după ce mai mulți copaci au căzut peste vehiculele în care se aflau.
În Espeins, regiunea Lot-et-Garona, un bărbat de aproximativ șaptezeci de ani a fost luat de ape după ce acesta ieșise din casă pentru a verifica poșta.
Salvamontiștii au reluat căutările sâmbătă, în timp ce inundațiile din regiune au atins chiar și o înălțime de trei metri, crescând cu 30 de centimetri pe oră, în unele zone.
Inundațiile și alunecările de teren au închis accesul la stațiile de schi Gourette și Artouste, în timp ce distribuția apei potabile a fost întreruptă în comuna Laruns.
În departamentul Landes din apropiere, aproximativ 600 de persoane au fost evacuate vineri, ca măsură preventivă, în zonele unde se unesc râurile Gaves de Pau și Oloron.
Meteo France a avertizat că vântul prezintă un risc ridicat de avalanșă în Alpi, în special în popularele departamente de schi Isère și Savoie.
Corsica Superioară s-a aflat în stare de alertă portocalie pentru vânturi cu viteze de până la 150 de kilometri pe oră. Aproximativ 16.300 de locuințe nu aveau energie electrică, iar serviciile feroviare au fost suspendate până după-amiaza.
Distribuitorul de electricitate Enedis a declarat că peste 50.000 de locuințe din sud-vestul Franței și 10.000 din nord, în principal din Normandia, încă nu au restabilită energia electrică.