Începând cu 1 mai, patru avioaneMirage 2000-5 de la Escadron de chasse 1/2 Cigognes asigură misiuni de supraveghere și poliție aeriană în Estonia, în cadrul operațiunii Baltic Air Policing.

Și, de luna aceasta, 300 de soldați francezi (și jandarmeria) vor fi dislocați la Rukla, în Lituania, ca parte a prezenței avansate consolidate a NATO (Eenhanced Forward Presence).

De reamintit, la summitul NATO organizat la Varșovia în 2016, s-a decis luarea așa-numitelor măsuri de „reasigurare” în beneficiul țărilor baltice și a Poloniei.

De atunci, patru batalioane multinaționale au fost desfășurate în regiune pentru a descuraja Rusia să întreprindă acțiuni care se situează sub pragul de declanșare a clauzei de apărare colectivă prevăzută la articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord.

Prin urmare, Franța a participat în mod regulat la aceste misiuni de prezență avansată a NATO, din martie 2017.

Astfel, ca parte a misiunii „Lynx”, armata franceză a trimis, în mai multe reprize,  o companie și sprijin în Estonia , unde este desfășurat un batalion multinațional sub comandă britanică.

Și, în 2018, după o manevră logistică efectuată în condiții dificile, resursele angajate în regiune au fost transferate pentru prima dată în Lituania, unde Germania joacă rolul de națiune cadru.

Această întoarcere a forțelor franceze în Lituania se va traduce, în această lună, prin desfășurarea a cinci tancuri Leclerc, 14 vehicule blindate de luptă ale infanteriei (VBCI) și cinci vehicule blindate de transport și de support (VAB).

Aceste mijloace, mai extinse decât în ​​trecut, cu un tanc Leclerc suplimentar , vor fi furnizate de Regimentul 5 de Dragoni.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE