Această declaraţie intervine în contextul în care, potrivit presei americane, preşedintele Barack Obama şi-a exprimat recent iritarea, acuzând Franţa şi alte ţări că finanţează grupări extremiste prin plata unor răscumpărări. Preşedintele american ar fi iritat de atitudinea lui Hollande, care dă asigurări că Franţa nu plăteşte răscumpărări teroriştilor, deşi o face, potrivit lui.

Preşedintele francez a insistat din nou joi: "Vă amintesc regulile pe care mi le-am impus din 2012: Franţa nu plăteşte răscumpărări, Franţa nu mai face schimburi de prizonieri".

Şeful de stat francez a fost întrebat în legătură cu metodele folosite de Franţa pentru a obţine eliberarea unor ostatici, în contextul în care doi ostatici americani şi unul britanic au fost recent decapitaţi de răpitorii lor

Hollande a amintit că un francez, Serge Lazarevic, este în continuare reţinut "în Mali, sau în Sahel", iar un altul a murit, Philippe Verdon.

El a evocat ulterior soarta a patru jurnalişti francezi eliberaţi în aprilie după zece luni de detenţie în Siria. "Pentru jurnaliştii din Siria, (…) am făcut tot ce am putut şi am reuşim pentru că unele ţări ne-au ajutat, ne-au dat informaţii, dar este foarte dificil".

.