Rezultatele parțiale ale alegerilor legislative din Israel arată că formațiunea lui Netanyahu (Partidul Likud) ar obține între 30 și 32 de locuri în Knesset. Parlamentul de la Tel-Aviv are 120 de locuri și circa 32 i-ar reveni Partidului Albastru și Alb, al fostului şef de Stat Major al armatei, Benny Gantz, principalul adversar al lui Netanyahu în aceste alegeri.

Miercuri noapte, la scurt timp după anunțarea primelor rezultate parțiale, premierul Benjamin Netanyahu a pledat pentru formarea unui „guvern sionist puternic”. Cu alte cuvinte, liderul Likud are nevoie de un Călin Popescu Tăriceanu, alături de care speră să formeze o majoritate care să-i permită controlul Parlamentului. „În următoarele zile, vom demara negocieri în vederea alcătuirii unui guvern sionist puternic. Vom negocia cu cel mai mare număr de parteneri pentru a evita formarea unui guvern antisionist periculos (…) Nu va fi şi nu poate să fie un guvern care se sprijină pe partide arabe antisioniste, partide care neagă existenţa însăşi a Israelului ca stat evreu şi democratic”, a declarat Benjamin Netanyahu într-un discurs în plină noapte la Tel Aviv, notează Agerpres.

La un simplu calcul, chiar și însumând mandatele aliaţilor strategici sau potenţiali pe care i-ar putea atrage de partea lor, Likud și Albastru și Alb nu ar obţine mai mult de 55 sau 56 de locuri în Knesset. Mult în urma pragului minim de 61 de locuri, necesar pentru alcătuirea unei majorităţi. Iată de ce partidele arabe israeliene vor juca un rol esențial în aceste negocieri, însă ele deja au anunțat că se vor plasa de partea lui Gantz, care a vorbit în campanie despre nevoia dialogului „cu toată lumea”. În felul acesta, „neutrii” lui Avigdor Lieberman, partid creditat cu 8 sau 9 locuri, ar putea înclina decisiv balanţa tratativelor. Lieberman are o singură dorință: vrea un guvern de „uniune naţională”, dar fără partidele evreieşti ultraortodoxe!