Fostul șef al Mossad-ului, acuzat de amenințări împotriva unui procuror al CPI

Fostul șef al Mossad-ului, acuzat de amenințări împotriva unui procuror al CPI Yossi Cohen. Sursa foto: dreamstime.com

Într-o serie de întâlniri secrete, fostul director al Mossad-ului, agenția de informații externe a Israelului, ar fi exercitat presiuni asupra unui procuror șef al Curții Penale Internaționale (CPI), încercând să-l determine să renunțe la o anchetă pentru crime de război.

Înaintea deciziei de a iniția o investigație oficială asupra presupuselor crime de război și crime împotriva umanității din teritoriile palestiniene ocupate, liderul Mossad, Yossi Cohen, a avut întâlniri secrete cu procurorul de atunci al CPI, Fatou Bensouda, conform unei investigații The Guardian.

Aceste contacte au avut loc în anii anteriori lansării investigației în 2021. Anunțul pentru solicitarea unui mandat de arestare pentru premierul israelian, Benjamin Netanyahu, pentru conduita țării în războiul din Gaza, a fost făcut săptămâna trecută de succesorul lui Bensouda, Karim Khan.

Fostul șef al Mossad-ului, presiuni asupra unui procuror CPI

Conform unui înalt oficial israelian intervievat de The Guardian, implicarea personală a lui Cohen în operațiunea împotriva CPI a avut loc în timpul mandatului său ca director al Mossad-ului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceste activități au fost autorizate la un nivel înalt și justificate pe baza ideii că instanța reprezenta o amenințare cu urmărirea penală împotriva personalului militar.

Conform unei alte surse israeliene bine informate despre operațiunea împotriva lui Bensouda, obiectivul Mossad-ului era să compromită reputația procurorului sau să obțină cooperarea sa cu solicitările Israelului.

O a treia sursă a declarat că Cohen acționa ca „mesagerul neoficial” al lui Netanyahu.

Mossad

Mossad, serviciul israelian de informații Sursa foto: Dreamstime.com

Cohen, care era unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Netanyahu în acea perioadă, a condus personal implicarea Mossad-ului într-o campanie care a durat aproape un deceniu pentru a submina autoritatea instanței.

Amenințările primite de procuroarea CPI

Conform a patru surse, Bensouda a informat un grup restrâns de înalți oficiali ai CPI cu privire la eforturile lui Cohen de a o influența, în contextul preocupărilor legate de caracterul tot mai persistent și amenințător al discuțiilor.

„Ar trebui să ne ajuți și să ne lași să avem grijă de tine. Nu vrei să intri în lucruri care ar putea compromite securitatea ta sau a familiei tale”, i-ar fi spus șeful Mossad-ului.

O altă sursă a declarat că s-au utilizat tactici agresive împotriva lui Bensouda, în cadrul unui efort care, în cele din urmă, nu a reușit, pentru a o intimida și influența.

Mossad-ul a fost interesat și de reprezentanții familiei lui Bensouda, obținând transcrieri ale înregistrărilor secrete ale soțului ei, conform a două surse care sunt direct implicate în situație.

Curtea Penală Internațională

Curtea Penală Internațională. Sursa foto: Dreamstime.com

Ulterior, oficialii israelieni au încercat să utilizeze acest material pentru a-l șantaja pe procuror.

„Întrebările care ni s-au transmis sunt pline de multe acuzații false și nefondate menite să rănească statul Israel”, a fost răspunsul purtătorului de cuvânt al biroului prim-ministrului Israelului pentru sursa citată.

Investigația mai arată că în eforturile sale, Mossad-ul ar fi primit și sprijinul lui Joseph Kabila, fostul președinte al Republicii Democrate Congo.