Evenimentul Zilei > EVZ Special > Interviu uluitor cu fostul șef al Mossad. Yossi Cohen confirmă că agenția sa a atacat instalația nucleară din Natanz
Interviu uluitor cu fostul șef al Mossad. Yossi Cohen confirmă că agenția sa a atacat instalația nucleară din Natanz

Interviu uluitor cu fostul șef al Mossad. Yossi Cohen confirmă că agenția sa a atacat instalația nucleară din Natanz

Fostul şef al Mossad avertizează Iranul și îl apără pe Netanyahu la câteva zile după ce s-a retras din funcţie. Yossi Cohen oferă detalii specifice acțiunilor Mossad împotriva programului nuclear de la Teheran, rolul său în acordul cu Emiratele Arabe Unite, eroarea din Gaza și speranțele sale de a fi prim ministru.
Yossi Cohen, care s-a retras din funcția de șef al Mossad săptămâna trecută, a oferit detalii foarte specifice despre activitatea recentă a Mossadului împotriva Iranului, interacțiunile sale cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu, rolul său în normalizarea Israelului cu Emiratele Arabe Unite și propria sa carieră sub acoperire într-un interviu extraordinar pe care televiziunea israeliană îl va difuza joi seară.

Cohen a confirmat că Mossad a aruncat în aer instalația subterană a Iranului din Natanz

Reamintim că presa locală relata faptul că un atac cibernetic al serviciului de informații israelian Mossad ar fi provocat întreruperea cu energie electrică care a avut loc la instalaţia nucleară iraniană din Natanz. Mai mult, posturile de televiziune israeliene au raportat că, potrivit unor surse din servicii secrete occidentale, ce s-a întâmplat acolo nu a fost un accident, ci s-a datorat unui atac cibernetic israelian efectuat de Mossad şi a cauzat pagube semnificativ mai mari decât cele raportate de autoritățile iraniene.

Yossi Cohen acordă un interviu exploziv jurnalistului Ilan Dayan pentru canalul 12 din Israel (foto)

Yossi Cohen a dat o descriere precisă a operațiunii în care Mossad a furat arhiva nucleară a Iranului din seifurile aflate într-un depozit de la Teheran, şi a confirmat că omul de știință asasinat, Mohsen Fakhrizadeh, se afla în Mossad de ani de zile.

Se pare că este cel mai revelator interviu acordat vreodată de un șef al Mossad

Cohen, care a fost numit de Netanyahu, a spus că nu a exclus posibilitatea de a deveni prim-ministru într-o zi, deși nu are o astfel de ambiție în acest moment.

Interviul a fost probabil aprobat de cenzorii militari israelieni, iar Cohen a fost circumspect în numeroase ocazii, dar totuși a vorbit despre cariera sa, filosofia și operațiunile cheie cu o deschidere și detalii radical atipice ale șefilor de spioni.

La începutul celor peste o oră de conversații pentru emisiunea documentară „Uvda” (Fact) a jurnalistului Ilan Dayan pe canalul 12 din Israel, Cohen a indicat că este profund familiarizat cu diferitele situri nucleare ale Iranului și a spus că, dacă i se va da ocazia, îl va duce pe Dayan în „pivnița” de la Natanz , unde, spune el, „centrifugele se învârteau”.

Cohen nu a confirmat direct, dar a vorbit despre responsabilitatea sa pentru sabotajul de la Natanz în interviu: „Spunem foarte clar Iranului: Nu vă vom lăsa să obțineți arme nucleare. Ce nu înțelegi?”, relatează timesofisrael.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.