Războiul petrolului  aruncă lumea în aer. Dezvăluirile teribile ale presei israeliene

Războiul petrolului  aruncă lumea în aer. Dezvăluirile teribile ale presei israeliene

Războiul din Orientul Mijlociu a început deja. Deocamdată, se poartă în secret, dar n-ar fi nicio surpriză ca înfruntarea dintre Israel și Iran să se transforme într-un masacru. Cum s-a ajuns aici aflăm din dezvăluirile teribile ale ziarului israelian Haaretz.

Războiul petrolului aruncă lumea în aer. De ani de zile, Israelul poartă un război împotriva exporturilor iraniene de petrol, în speranța că economia acestei țări se va prăbuși înainte ca Teheranul să dezvolte arme nucleare.

Ziarul israelian Haaretz susține că totul a început în momentul în care Trump, presat de premierul israelian Netanyahu și de șeful Mossadului, Yossi Cohen, a rupt acordul nuclear și a a repus în funcțiune sancțiunile împotriva Teheranului.

Populiștii declanșează marșul asupra Bruxellesului. Întâlnire de taină la Budepesta

Iranul a reușit, însă, să evite paralizarea economiei sale. Qassem Soleimani, generalul care avea să fie ucis de americani, a reușit să organizeze un comerț clandestin cu petrol iranian, cu ajutorul unor oameni de afaceri străini și a unor nave care arborau pavilioanele altor țări.

Această practică a mai fost folosită de țări aflate sub embargou. Haaretz notează, însă, că sistemul conceput de Soleimani a avut mare succes. De altfel, această reușită i-a întărit generalului iranian faima de „strateg și un tactician îndrăzneț" de care se bucura în lumea serviciilor de informații.

Acest comerț secret nu numai că a ținut în viață economia Teheranului, dar a adus și bani pentru miliția pro-iraniană Hezbollah, ba a furnizat petrol și regimului al-Assad din Siria în vreme ce resursele acestei țări erau jefuite mai întâi de ISIS și apoi de Statele Unite.

Războiul petrolului aruncă lumea în aer.

Dat fiind succesul iranian, Israelul a fost nevoit să ia măsuri. Serviciile de informații israeliene au identificat petrolierele folosite de Iran și au început să le saboteze. Sarcina a fost extrem de dificilă, pentru că agenții israelieni au fost siliți să acționeze cu mare acuratețe pentru ca nu cumva petrolierele să se scufunde și să provoace dezastre ecologice.

Germania, calul troian al lui Putin? “”Țarul” poate “dirija” Deutsche Marine

Potrivit Haaretz, „în termeni operaționali, sabotarea petrolierelor fără a le face să se scufunde necesită o utilizare sofisticată a minelor și bombelor” care trebuie plasate „deasupra suprafeței apei”, adică deasupra liniei de plutire a navelor. Incidentele petrecute în 2019, când unele nave aflate în tranzit prin strâmtoarea Hormuz au fost avariate exact în acest fel, par să confirme afirmațiile ziariștilor israelieni.

Din câte se pare acest război secret dus de Israel împotriva exporturilor iraniene e petrol a avut succes. Peste 20 de petroliere iraniene au suferit pagube estimate la aproximativ o jumătate de miliard de dolari. Interesant este că atât Iranul, cât și Israelul au preferat să ascundă aceste atacuri. Iranul nu are motive să arate cât este de vulnerabil ți pentru a nu fi silit să răspundă cu aceeași cu aceeași monedă riscând o escaladare a conflictului. la rândul său, Israelul nu a vrut să-și asume aceste atacuri din fost cauza criticilor pe care le-ar fi stârnit pe plan intern, ceea ce ar fi dus la oprirea acestui război secret.

Cine are interesul să se afle adevărul despre războiul secret?

Acum, însă, totul a ieșit la lumină. Cine a făcut aceste dezvăluiri, nu se știe. Haaretz are două posibile explicații. Prima este că dezvăluirile au fost făcute de un ofițer de informații israelian care a acționat motivat de interese personale egoiste.

Mult mai interesantă este a doua explicație. Dezvăluirile au fost făcute de Casa Albă cu scopul de a netezi calea pentru restabilirea acordului nuclear iranian și ridicarea sancțiunilor.

„Confruntarea pe mare” inițiată de Tel Aviv, potrivit Haarez, dăunează acestei politici a Administrației Biden, care își dorește să apere „stabilitatea” regională. „Așadar, singura întrebare rămasă este dacă noua administrație este sursa dezvăluirilor și încearcă sî semnaleze Israelului să oprească aceste acțiuni”, scrie Haaretz.

Dezvăluirile în cauză au apărut în urma unui accident foarte grav care a produs un dezastru ecologic pe coastele israeliene și libaneze. Deversarea masivă de petrol a fost cauzat de avarierea unui petrolier (iranian sau nu), care a deversat o parte din încărcătura sa în mare, scrie ziarul italian Il Giornale.

Războiul din Orientul Mijlociu a început deja. Operațiuni secrete de comando și sabotaje