Potrivit DNA, în perioada 2006 – prezent, Cristian Sasu a desfăşurat, cu încălcarea regimului incompatibilităţilor, acte de comerţ constând în administrarea faptică a două societăţi comerciale, în scopul obţinerii pentru sine de bani şi bunuri necuvenite. Astfel, prin intermediul celor două firme, deţinute prin interpuşi, Cristian Sasu a desfăşurat activităţi de consultanţă în cadrul unor proiecte europene, obţinând bani şi bunuri totalizând aproximativ 780.000 euro.

Declarații false

De asemenea, cu ocazia completării declaraţiilor de avere şi de interese, Cristian Sasu a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului în privinţa deţinerii prin interpuşi a celor două societăţi sus-menţionate, precum şi a bunurilor şi foloaselor obţinute necuvenit, ca urmare a administrării acestora, de natură să producă consecinţe juridice.

DNA a decis cercetarea lui Cristian Sasu sub control judiciar, el având mai multe obligaţii, printre care: să nu se apropie şi să nu comunice nici direct şi nici indirect cu unii dintre martorii, primari ai comunelor cu care cele două firme pe care le-a administrat în fapt au avut încheiate contracte; să nu intre în sediile celor două societăţi comerciale şi să nu ia legătura cu niciunul dintre angajaţii acestora; să nu exercite funcţia de inspector şef la Inspectoratul Teritorial de Muncă Satu Mare, funcţie de care s-a folosit în săvârşirea infracţiunii.

Sechestru pe bunuri

Lui Cristian Sasu i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator mai multor bunuri mobile şi imobile aparţinând lui Cristian Sasu, până la concurenţa sumei de 780.000 euro.