Evenimentul Zilei > Justitie > Fostul șef al ADS, condamnat la șase ani de închisoare, ar putea fi eliberat
Fostul șef al ADS, condamnat la șase ani de închisoare, ar putea fi eliberat

Fostul șef al ADS, condamnat la șase ani de închisoare, ar putea fi eliberat

Magistrații de la Judecătoria Vaslui au decis eliberarea fostului șef al Agenției Domeniilor Statului, bârlădeanul Daniel Drăgan, condamnat în anul 2010 pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.

Decizia luată vineri de magistrații vasluieni nu este definitivă. Dacă ea nu va fi contestată de procurori, Daniel Drăgan urmează să fie eliberat din Penitenciarul Vaslui, unde  și-a ispășit pedeapsa, informează Agerpres.

În rechizitoriul întocmit de procurorii Departamentului Național Anticorupție (DNA) se arată că la data de 26 iulie 2007, în calitate de președinte al ADS și al Consiliului de Administrație, Daniel Drăgan și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu prin emiterea unei decizii prin care s-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate în favoarea unei persoane fizice în mod nejustificat și fără respectarea dispozițiilor legale.

În urma unei cereri de restituire, inculpatul i-a dat persoanei respective, în compensare, o suprafață de 147,14 ha în localitatea Popești Leordeni. Procurorii au mai stabilit că decizia respectivă a fost emisă fără a avea la bază un raport întocmit de Comisia de analiză a solicitărilor de retrocedare, așa cum prevede Legea 10/2001.

'Prin emiterea în mod nelegal a deciziei a fost cauzată o pagubă patrimoniului Agenției Domeniilor Statului în cuantum de 88.284.000 euro (respectiv 276.982.222 lei la cursul BNR din iulie 2007), reprezentând contravaloarea terenului dat în compensare', se arată în rechizitoriul publicat pe site-ul DNA.

Instanța i-a mai interzis fostului șef al ADS, atât pe perioada executării pedepsei cu închisoarea, cât și timp de șase ani după executare, exercitarea următoarelor drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

Daniel Drăgan a fost membru PRM, după care s-a înscris în PNL. A candidat la funcția de primar al municipiului Bârlad, în 2000 și 2004 din partea PRM Bârlad și în 2008 din partea PNL Bârlad. În perioadele 1996 — 2000 si 2000  — 2004, a fost consilier local, iar în timpul guvernării Tăriceanu, el a condus Direcția de Agricultură și Dezvoltare Rurală Vaslui. La puțin timp după această numire, a devenit șeful de cabinet al Ministrului Agriculturii de atunci, Dan Motreanu, după care a fost numit șeful ADS.