Evenimentul ZileiJustitieFostul procuror „Portocală” a scăpat de controlul judiciar. ICCJ a revocat măsura

Fostul procuror „Portocală” a scăpat de controlul judiciar. ICCJ a revocat măsura

Fostul procuror „Portocală” a scăpat de controlul judiciar. ICCJ a revocat măsura
Fostul procuror DNA Mircea Negulescu a scăpat de măsura controlului judiciar într-unul din dosarele în care a fost trimis în judecată de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

O instanță a Înalte Curți de Casație și Justiție a decis să revoce măsura de control judiciar pentru fostul procuror Mircea Negulescu – poreclit „Portocală”. Decizia, adoptată pe 5 ianuarie, vizează dosarul în care Negulescu a fost trimis în judecată pentru felul în care a făcut ancheta în cazul „Tony Blair”, care a vizat inculparea fostului premier Victor Ponta și a ex-deputatului Sebastian Ghiță.

„Admite contestația formulată de inculpatul Negulescu Mircea împotriva încheierii din data de 29 decembrie 2020 a Înaltei Curți de Casație si Justiție – Secția Penală, pronunțată în dosarul nr. 3425/1/2020/a1.1. Desființează în totalitate încheierea atacată și, rejudecând: Revocă măsura preventivă a controlului judiciar dispusă față de inculpatul Negulescu Mircea prin încheierea nr.26/C din 13 august 2020 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția penală, în dosarul nr. 2107/1/2020”, se arată în dispozitivul publicat pe portalul instanțelor.

Cheltuielile judiciare din acest caz rămân în sarcina statului, la fel ca și onorariul cuvenit apărătorului din oficiu.

În prima instanță, care s-a pronunțat pe 29 decembrie 2020, judecătorii au menținut controlul judiciar împotriva fostului procuror DNA, modificându-i forma dispusă de procurorii din cadrul SIIJ.

Portocală judecat pentru cercetare abuzivă

Secţia specială pentru investigarea magistraţilor l-a trimis în judecată pe fostul procuror DNA Mircea Negulescu, în două dosare penale, pentru cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, instigare la represiune nedreaptă, influenţarea declaraţiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual şi abuz în serviciu.

Conform actelor de trimitere în judecată, fostul procuror ar fi „fabricat” probe şi ar fi obligat mai multe persoane să facă denunţuri şi declaraţii mincinoase în două cauze pe care le-a instrumentat pe vremea când activa în DNA Ploiești.

Una dintre anchete – „ Dosarul Tony Blair” – îi viza pe fostul deputat PSD Sebastian Ghiță și fostul premier PSD Victor Ponta.

Conform concluziilor din ancheta SIIJ, Mircea Negulescu ar fi dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, precum şi o serie de măsuri neprivative de libertate, control judiciar, faţă de unele dntre persoanele pe care le viza, deși cunoștea că acestea sunt nevinovate. El ar fi beneficiat de sprijinul unui ofiţer de poliţie judiciară, care a fost detaşat la DNA – Ploieşti, Mihai Iuliano Iordache.

Acesta a fost, la rândul său, trimis în judecată alături de Mircea Negulescu.


Accesează: