Evenimentul Zilei > International > Fostul președinte polonez Lech Walesa este internat în spital. Noi probleme de sănătate. „Se mai întâmplă”
Fostul președinte polonez  Lech Walesa este internat în spital. Noi probleme de sănătate. „Se mai întâmplă”

Fostul președinte polonez Lech Walesa este internat în spital. Noi probleme de sănătate. „Se mai întâmplă”

Lech Walesa, fostul președinte polonez și liderul sindicatului Solidaritatea, a ajuns pe mâna medicilor din cauza unei infecții. Purtătorul său de cuvânt a precizat că oficicalul va rămâne în spital mai mult de o săptămână.

Lech Walesa, fostul președinte polonez și liderul sindicatului Solidaritatea, care a jucat un rol important în căderea comunismului, este internat în spital din cauza unei infecții. Acesta va fi supravegheat de medici cel puțin o săptămână, a declarat luni purtătorul său de cuvânt.

De la un electrician pe un șantier naval din Gdansk, oraș portuar din nordul țării, Walesa a ajuns legenda schimbărilor istorice care au pus capăt Războiului Rece, conducând mișcarea sindicală Solidaritatea, care a dus la trecerea la o economie de piață liberă în 1989.

Walesa le-a transmis apropiaților un mesaj de pe patul de spital. „Se mai întâmplă”, a spus el pe Facebook.

Problemele de sănătate ale fostului președinte

Un purtător de cuvânt al laureatului Premiului Nobel pentru Pace, în vârstă de 78 de ani, a declarat pentru că Walesa are o infecție și că va rămâne în spital în această săptămână. În ianuarie, el a fost infectat și cu virusul COVID-19. Oficialul a avut mai multe probleme de sănătate și a fost nevoit să se opereze la inimă.

„Mă internez la spital. Ce urmează doar timpul ne va spune”, declară laureatul Premiului Nobel pentru Pace, în vârstă de 77 de ani, în această înregistrare video postată pe Facebook. „Prin urmare, întrucât nu ştiu când ne vom revedea sau dacă ne vom mai revedea, aş dori să vă spun că am făcut totul pentru a servi bine naţiunea. Pe curând, dacă destinul îmi permite să rămân un pic mai mult pe acest pământ. Dacă nu, rugaţi-vă pentru mine”, spunea el în 2021.

Fostul lider al Poloniei a fost încurajat și de oamenii săi. „Suntem optimişti. Şeful este puternic. A supravieţuit multor bătălii, deci să sperăm că va ieşi mai puternic şi de această dată”, a declarat Marek Kaczmar, secretarul său.

El a fost președinte între 1990 și 1995, fiind primul lider al Poloniei postcomuniste. În ultimii ani, a fost un critic înverșunat al naționaliștilor aflați la putere în Polonia, Lege și Justiție (PiS), care, la rândul lor, au criticat profund tranziția de la comunism la o economie de piață liberă pe care a condus-o Walesa, potrivit Mediafax.