Evenimentul Zilei > International > Fostul premier Ehud Olmert, primul șef al unui guvern israelian condamnat la închisoare
Fostul premier Ehud Olmert, primul șef al unui guvern israelian condamnat la închisoare

Fostul premier Ehud Olmert, primul șef al unui guvern israelian condamnat la închisoare

Curtea Supremă a Israelului a confirmat marți o pedeapsă de închisoare cu executare de 18 luni împotriva fostului prim-ministru israelian Ehud Olmert, care va deveni astfel primul șef de guvern condamnat la închisoare în țara sa.

Ehud Olmert (70 de ani), premier între anii 2006—2009, fusese condamnat la șase ani de închisoare cu executare de o primă instanță pentru două capete de acuzare de corupție legate de un mega-proiect imobiliar, scrie AFP, citată de Agerpres.

Curtea Supremă l-a achitat marți de una din aceste acuzații și i-a redus pedeapsa la 18 luni de închisoare pentru a doua, potrivit verdictului.

„Olmert a fost achitat de acuzația că ar fi primit 500.000 de shekeli (117.150 euro) drept mită", indică verdictul dat de cinci judecători, dar el a fost "condamnat în unanimitate pentru că a primit mită în valoare de 60.000 de shekeli (14.060 euro)". La vremea comiterii faptelor care i se reproșează, Olmert era primar al Ierusalimului. El va trebui să se prezinte la 15 februarie pentru a-și începe executarea detenției.

"M-am eliberat de o povară enormă astăzi. Curtea Supremă a ridicat principala acuzație care mi se aducea", a declarat Olmert, tras la față, jurnaliștilor adunați în fața tribunalului. "Nu mi s-a propus niciodată mită și eu nici nu aș fi acceptat vreodată", a adăugat el.

Procesul lui Olmert și al altor 15 acuzați, care a durat peste doi ani, se referă în special la construirea în Ierusalim a unui enorm proiect imobiliar pe când Olmert era primar al acestui oraș.

În 2010, el fusese desemnat ca principalul suspect în ceea ce devenise "afacerea Holyland", după numele proiectului imobiliar, justiția suspectându-l că ar fi primit sute de mii de shekeli pentru a permite promotorilor proiectului să ocolească obstacole legale și să-l realizeze.

În acest scandal, se vorbise despre suma de 500.000 de shekeli și, de atunci, turnurile acestui imens complex de locuințe, care se ridică deasupra Ierusalimului, au devenit în ochii israelienilor un simbol al corupției elitelor. Vizat de anchete mai mulți ani, fostul avocat — mare amator de costume elegante, de țigări, de fotbal și de călătorii în străinătate — părea să scape de orice condamnare. Dar, în mai 2014, un tribunal l-a condamnat în primă instanță la șase ani de închisoare pentru corupție, decizie care a marcat începutul căderii sale.

Fost membru al Likud, partidul de dreapta al actualului premier Benjamin Netanyahu, înainte de a se alătura centrului-dreapta, Olmert renunțase să se mai prezinte la alegerile primare ale partidului său, Kadima, deschizând calea accederii la putere al lui Netanyahu, care conduce Israelul de atunci.