Fostul liberal Radu Stroe ține cu dinții de diploma de doctor. Decizia judecătorilor

Fostul liberal Radu Stroe ține cu dinții de diploma de doctor. Decizia judecătorilor

Fostul ministru de Interne, liberalul Radu Stroe, și fostul general Dumitru Dumbravă, șeful Sectorului Juridic de la SRI, vor cu orice preț ca diplomele de doctor să le fie considerate ca fiind obținute pe drept, deși Academia spune că sunt fraudate.

Procesul a fost plimbat de la Tribunalul București, la Curtea de Apel București, deoarece nimeni nu a vrut să judece acest dosar. În cele din urmă, un complet care stabilește conflictul de competență a decis ca judecătorii de la Tribunalul București să judece aceste dosare.

Cei doi, Radu Stroe un cunoscut liberal, parlamentar și fost ministru de Interne, dar și generalul Dumitru Dumbravă, cunoscut pentru afirmația că ”justiția a devenit un câmp tactic pentru serviciile secrete”, vor să își păstreze statulul de doctor, care le-a adus importante resurse financiare dar și să evite orice probleme cum ar fi recalcularea pensiilor de zeci de mii de lei.

Dacă cererea Academiei Naționale de Informații a SRI va fi aprobată, iar cele două diplome ar fi anulate, atunci cei doi ar trebui să restituie statului sporurile de doctor încasate la salarii. În plus, deciziile de pensionare ar trebui recalculate cu salariile actualizate fără sporul de doctor, și atunci acestea ar deveni cu mult mai mici.

Ne puteți urmări și pe Google News

Academia SRI a cerut anularea diplomelor

Marea lovitură a venit după ce Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazu” a SRI a cerut în instanță anularea diplomelor de doctor în cazul mai multor generali SRI în rezervă, dar și în cazul unor doctori făcuți „la apelul bocancilor” de către fostul conducător de doctorate Gabriel Oprea.. În total, cei de la Academia Națională de Informații au cerut anularea a 32 de diplome de doctor.

Cei de la Academia SRI au fost primii care au recunoscut că întreaga activitate a școlii doctorale a fost una fraudată la maxim și a decis să desființeze această instituție.

Demersul ANI a SRI vine după ce, anul trecut, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a emis verdicte de plagiat în cazul acestora.

„În anul 2017, Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” a inițiat un amplu proces intern de evaluare a Școlii doctorale „Informații și securitate națională”, inclusiv prin verificarea tuturor tezelor de doctorat, proces care a fost finalizat. Academia a urmat procedurile legale în vigoare și a transmis Ministerului Educației Naționale rezultatele analizelor tehnice care confirmă suspiciunile de plagiat în cazul a 32 de teze de doctorat, cu propunerea rectorului de retragere a titlului, iar până la 31 martie 2019 se va proceda similar pentru încă 10 teze”, anunța, pe 14 martie 2019, Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”.

Printre cei în cazul cărora CNATDCU a emis verdict de plagiat și, acum, ANI a SRI cere în instanță anularea diplomelor de doctor sunt:

* generalul SRI (r) Sorin Gabriel Cozma – fost șef al Direcției Generale de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul SRI.

* generalul SRI (r) Dumitru Dumbravă – fost șef al Direcției Juridice a SRI.

* generalul SPP (r) Gabriel Naghi – fost șef al Serviciului de Pază și Protecție (SPP) pe vremea președintelui Ion ILiescu, între decembrie 2000 – decembrie 2005.

* Radu Stroe – fost ministru PNL de Interne (decembrie 2012 – ianuarie 2014).