În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată medicul Sebastian Telbis (specialist în cadrul Casei Judeţene de Pensii Caraş-Severin – Compartimentul de Expertiză Medicală Reşiţa), acuzat de luare de mită şi Moza Iova (de profesie pădurar), pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită. Iosif Secăşan a demisionat, săptămâna trecută, din funcţia de senator, după ce a fost pus sub acuzare de către DNA. Potrivit unui comunicat al DNA, la începutul anului 2013, aflat în şomaj şi cu şanse reduse de a mai găsi un loc de muncă (şi ca urmare a unor afecţiuni medicale de natură cardiacă), Moza Iova, de profesie pădurar, a luat hotărârea de a se pensiona medical.

Recomandare călduroasă

Ca urmare, interesându-se de modul cum se poate pensiona medical, lui Moza Iova i-a fost recomandat Iosif Secăşan, medic în cadrul Secţiei de urologie a Spitalului Judeţean din Reşiţa, care la acea dată avea şi calitatea de senator. În consecinţă, Moza Iova a luat legătura cu Iosif Secăşan care l-a îndrumat să-şi completeze dosarul medical, urmând ca împreună să se deplaseze la cabinetul medicului specialist Sebastian Telbis – persoană cu atribuţii în întocmirea dosarelor privind pensionarea medicală. După completarea dosarului medical, Moza Iova, după ce a purtat discuţii şi cu alte persoane care au mai trecut prin situaţia sa şi având ştiinţă despre faptul că rezolvarea pensionării sale medicale 'costă', a împrumutat suma de 1.000 lei de la un vecin şi, la data de 21 februarie 2014, a venit în Reşiţa, spre a se întâlni cu Iosif Secăşan. Acesta din urmă i-a precizat că, pentru soluţionarea pensionării sale medicale, va trebui să dea medicului Sebastian Telbis suma de 200 euro pe care să o introducă într-un plic.

A schimbat leii în euro

Ca atare, Moza Iova a schimbat suma din lei în valută, respectiv 2 bancnote de 50 euro şi o bancnotă de 100 euro pe care le-a introdus într-un plic cumpărat dintr-o librărie. Cei doi s-au deplasat apoi cu maşina personală a lui Iosif Secăşan spre cabinetul medical al lui Sebastian Telbis. Aici, în timp ce Moza Iova aştepta afară pe hol, Iosif Secăşan l-a informat pe Sebastian Telbis că, la rugămintea unei terţe persoane, a venit cu Moza Iova pentru a-l ajuta în legătură cu pensionarea sa medicală. Ulterior a fost invitat în cabinet şi Iova Moza. Sebastian Telbis s-a interesat de vârsta lui Moza Iova, împrejurare în care i-a precizat că sunt probleme cu cei 'de la Bucureşti întrucât se fac verificări în cazul a 400 de dosare privind pensionarea medicală'. Moza Iova a fost invitat să părăsească incinta cabinetului şi să aştepte afară, nu înainte de a lăsa pe biroul lui Sebastian Telbis dosarul său medical între ale cărui coperte era şi plicul conţinând suma de 200 euro.

Ținut la ușă

După circa 30 minute, Moza Iova a fost din nou invitat în biroul lui Sebastian Telbis şi i s-a adus la cunoştinţă faptul că problema pensionării sale medicale se rezolvă, însă în situaţia în care va fi chemat la Bucureşti şi se vor face verificări amănunţite există posibilitatea compromiterii pensionării sale pe caz de boală. Între timp, în cabinetul lui Sebastian Telbis, Iosif Secăşan a verificat plicul conţinând cei 200 de euro, aflat pe masa de lucru şi, după ce a constatat că totul este în regulă, i-a făcut un semn interlocutorului său. După ce Iosif Secăşan a plecat din birou, Sebastian Telbis a luat plicul cu cei 200 euro primiţi de la Moza Iova. După câteva minute, Sebastian Telbis a semnat şi parafat decizia medicală asupra capacităţii de muncă şi raportul de expertiză a capacităţii de muncă a lui Moza Iova, cel din urmă fiind astfel încadrat în gradul 3 de invaliditate. Dosarul se va judeca la Tribunalul Caraş-Severin.